Vrijwel iedere ondernemer streeft ernaar zijn bedrijf te laten groeien. Deze groei gebeurt in verschillende fasen. Bij iedere fase horen veranderingen en groeipijnen. We leggen je in dit artikel uit wat de vijf groeifases van een bedrijf zijn. Weet jij al in welke fase jouw bedrijf zich bevindt en hoe je zakelijk kunt groeien?
Greiner groeimodel
Het model van Larry Greiner is een van de meest complete groeimodellen. Dit model bestaat uit vijf verschillende groeifases die bedrijven doormaken. Ze worden voornamelijk bepaald door het aantal medewerkers en de bijbehorende uitdagingen. Als het aantal medewerkers toeneemt, wordt de communicatie, de processen en het het delen van informatie complexer. Hiermee wordt leiderschap, cashflow en jouw rol als ondernemer steeds belangrijker. Volgens het model van Greiner sluit je iedere groeifase af met een managementcrisis. Hoe snel een bedrijf doorgroeit, hangt af van de groeipotentie. Het overslaan van een groeifase is niet verstandig, omdat je in iedere fase nieuwe lessen leert.
5 Groeifases voor bedrijven
Welke vijf groeifasen maken bedrijven door en welke uitdagingen komen daarbij kijken?
1. Startup fase
Een onderneming begint altijd in de startup fase, ook wel de pioniersfase genoemd. Als founder team werk je volop mee in het bedrijf. Er is maar weinig geformaliseerd. Het team bestaat uit maximaal acht medewerkers en zij richten zich vooral op de strategie en positionering van het bedrijf. Iedereen heeft veel enthousiasme en zit vol met ideeën. Het belangrijksgte doel in deze fase is het valideren, van problem solution fit naar product market fit en zo aantonen dat je bedrijf bestaansrecht heeft.
2. Organisatiefase
Vanaf acht personeelsleden begint je onderneming er anders uit te zien. De startup wordt een echte onderneming. Als founder team heb je veel taken, terwijl je ook managementprocessen moet opstarten en procedures moet vastleggen. Van medewerker in je eigen bedrijf, verschuif je geleidelijk naar manager. Dit is een spannende, uitdagende, maar ook lastige fase. De meeste ondernemers willen graag creatief bezig zijn, zoals het bedenken van een nieuw product. Leidinggeven aan een team is een compleet andere uitdaging die andere vaardigheden vereist.
3. Managementfase
Groeit je bedrijf door naar minimaal 25 medewerkers, dan kan je niet meer zonder managers. Wat voor soort manager je moet aantrekken, hangt af van de behoeften van jou als ondernemer. Vaak begin je met managers op het gebied van financiën, IT-gebied, marketing en HR. Ook dit is weer een drukke en lastige fase, waarin het bedrijf te maken heeft met hogere complexiteit, toenemende kosten en marges die onder druk staan.
4. Delegeerfase
In deze fase draait het allemaal om delegeren. Vanaf 50 personeelsleden is het verstandig om de directie en operatie te scheiden. Beslissingen laat je steeds vaker aan het team over. Processen en systemen zijn inmiddels geoptimaliseerd. Het is in deze fase enorm belangrijk om goede mensen aan te trekken. Voor jou als ondernemer ga je steeds minder managen en meer leidinggeven.
5. Standaardisatiefase
Uiteindelijk start bij meer dan 150 medewerkers de laatste fase van een bedrijf, de standaardisatiefase. In deze fase draait alles om groei en het schaalbaar maken van het bedrijf. Voor de ondernemer ligt de focus op de toekomst.
Groeipijnen
Ondernemer is knelpunt
Iedere nieuwe groeifase vergt ook nieuwe vaardigheden. In de eerste fase draait het vooral om jou zelf in het founder team. Om een volgende fase te bereiken moet je steeds meer verantwoordelijkheden op je nemen en taken delegeren aan anderen. Van deelnemer in het bedrijf verschuift je rol naar manager tot uiteindelijk leider.
Persoonlijk ontwikkelproces
Zoals hierboven staat beschreven vraagt elke groeifase om nieuwe kwaliteiten van jou als ondernemer. Om je bedrijf te laten groeien, moet je niet alleen in het bedrijf investeren maar ook in jezelf. Je karakter, vaardigheden en ambities spelen hierbij een belangrijke rol. Iedere ondernemer reageert anders op groei. Het is belangrijk om regelmatig te reflecteren: sluit de koers van het bedrijf nog aan bij mijn persoonlijke ambities? Zorg daarnaast voor een gezonde balans tussen zakelijke en persoonlijke groei. Door je hiervan bewust te zijn, kun je proactief de veranderingen doorvoeren die nodig zijn.
Medewerkers van het eerste uur
Sommige medewerkers groeien mee met het bedrijf, maar dat wil niet zeggen dat iedereen capabel genoeg is. Ondernemers houden medewerkers van het eerste uur graag een hand boven het hoofd, terwijl nieuwe medewerkers met een frisse blik waardevoller zijn. Zij nemen kennis en waarden mee vanuit andere bedrijven. Soms is het beter om afscheid te nemen van deze trouwe medewerkers, zodat je kan blijven groeien.
Tips voor bedrijfsgroei
Om je bedrijf te laten groeien, heb je een doordachte strategie en de juiste middelen nodig. Innovatieve methodes en waardevolle netwerken, kunnen je onderneming naar een hoger niveau te tillen.
Lean Startup-methode
Wereldwijd passen ondernemers de lean startup methode toe. Met deze techniek ontwikkel je op een efficiënte manier een nieuw product voor een opkomende markt. Deze methode geeft je goed inzicht in de voortgang en hierdoor blijf je continu innoveren. Het versnelt de groei van jouw startup, niet alleen in het begin maar ook bij het vinden van je groeimotor.
Business developer via Starterslift
Zit je in de startup- of pioniersfase, dan wil je alles op alles zetten om je idee om te zetten naar een succesvol bedrijf. Bij Starterslift koppelen we je aan een business developer. Deze persoon helpt je met de strategie, het vinden van de juiste markt en het opbouwen van een stevig netwerk. Dit is enorm waardevol in de beginfase. Starterslift biedt een lening, de expertise en begeleiding die je nodig hebt om je startup succesvol op te bouwen.
Angel investor
Een angel investor is iemand die niet alleen investeert in een bedrijf, maar ook zijn of haar ervaring met jou deelt. Ze hebben een netwerk waar jij strategisch gebruik van kan maken. Vaak wil een angel investor hier aandelen voor terug.
Customer Relationship Management (CRM)
Een CRM-systeem zoals HubSpot en Salesforce helpt ondernemers bij het beheren en optimaliseren van klantrelaties en salesprocessen. Je slaat hiermee klantgegevens centraal op, monitort interacties en automatiseert workflows. Dit zorgt ervoor dat je je marketing kan personaliseren en klantbehoeften sneller in kaart hebt. Dit helpt bij de onderbouwing van strategische beslissingen.
Enterprise Resource Planning (ERP)
Een ERP-systeem centraliseert bedrijfsprocessen zoals financiën, HR en supply chain, waardoor bedrijven efficiënter opereren. Dit verbetert de samenwerking tussen verschillende afdelingen, het vermindert fouten en de productiviteit gaat omhoog. Je bespaart hiermee tijd en geld.
OKR-methode
Deze methode is gericht op het stimuleren van groei en innovatie. Via deze methode werk je gestructureerd naar je doelstellingen toe. Maar je blijft flexibel om te reageren op veranderingen binnen het bedrijf en externe invloeden. Kom meer te weten over de OKR-methode.
Hoe kan jij je bedrijf laten groeien?
Ben jij er klaar voor om jouw bedrijf in de startup-fase te laten groeien? Starterslift helpt jou met een gunstige lening én we koppelen je aan een ervaren business developer. Neem vrijblijvend contact met ons op als je aan de voorwaarden voldoet.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool, Breda University of Applied Sciences, Fontys Hogescholen en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via een business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg