Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Wil jij graag een startup beginnen? Dan zal je wel gemerkt hebben dat daar veel bij komt kijken. Er moet flink wat geregeld worden, waaronder de financiering, voordat jij je idee kan realiseren. Om aan start- of groeikapitaal van jouw startup te komen kun je opzoek gaan naar angel investors. Lees hieronder ook meer over de mogelijkheden zoals die van Starterslift.
Wat is een angel investor?
Een angel investor, ook wel een business angel genoemd, is vergelijkbaar met een investeerder die aandelen koopt van jouw bedrijf. Het grootste verschil is dat een angel investor niet alleen aandelen koopt, maar als ervaren ondernemer jou graag helpt met je bedrijfsvoering. Hij geeft advies over hoe je jouw onderneming succesvol maakt. Naast de investering en de kennis die angel investors hebben, kun je ook gebruikmaken van het netwerk dat zij hebben opgebouwd.
Zo vind je een angel investor in Nederland
Het zoeken naar de juiste angel investors is geen eenvoudige taak. Om deze zoektocht te vergemakkelijken hebben we een aantal mogelijkheden op een rij gezet.
Verenigingen en organisaties
Via verenigingen en organisaties kun je eenvoudig naar angel investors zoeken. Een goede bron hiervoor is Business Angel Network (BAN Nederland). Deze vereniging brengt investeerders en startups bij elkaar. Ondernemers krijgen hier de mogelijkheid om hun ideeën te laten zien en angels investors te ontmoeten die mogelijk interesse hebben in het ondersteunen van startups. Een ander platform is Techleap NL. Dit platform is gemaakt om startups in contact te laten komen met investeerders, zoals angel investors, waardoor de groeikansen van de startup toenemen. Deze platforms bieden je dus de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden en om potentiële angel investors te vinden.
Eigen netwerk
Naast het zoeken bij verenigingen en organisaties kun je ook gebruik maken van je eigen netwerk om angel investors te vinden. Denk hierbij aan persoonlijke, maar ook zakelijke connecties, zoals collega’s, mentors en oud zakenpartners. Deze connecties zijn heel waardevol. Mond tot mondreclame is de beste aanbeveling die je je kan wensen. Deel jij jouw ideeën en waar je naar op zoek bent met je netwerk, dan vergroot je de kans om gekoppeld te worden aan de juiste investeerder.
Bekende Nederlanders
Een andere strategie is het betrekken van een bekende Nederlander om een investeerder, zoals een angel investor, te vinden. BN’ers hebben vaak een groot netwerk en een positieve invloed op anderen. Samenwerken met een bekende Nederlander die affiniteit heeft met jouw startup kan een goed idee zijn. Zij stralen een bepaalde geloofwaardigheid uit en door hun grote bereik kan dit snel resulteren in potentiële angel investors. Zij kunnen hiervoor social media inzetten, via evenementen contacten leggen en persoonlijke aanbevelingen doen. Bij deze strategie is het belangrijk dat je kijkt of de BN’er oprecht interesse heeft en zich betrokken voelt bij jouw startup. Natuurlijk is het niet eenvoudig om met een BN’er in contact te komen.
Naast een angel investor als mogelijke investeerder, zijn er ook nog andere financieringsmogelijkheden zoals het stimuleringsfonds van Starterslift Investments.
Hoe overtuig je een investeerder?
Wil je een goede angel investor aantrekken dan is het heel belangrijk dat je ze kan overtuigen om in jouw idee te investeren. Lees hieronder de tips hoe je dit het beste aanpakt:
- Zorg dat je jouw businessplan helder hebt: allereerst is het belangrijk om goed na te denken over een heldere visie, missie, doelstellingen, een analyse van de branche, een analyse van de concurrentie en een financiële prognose. Dit businessplan (kies voor een beknopte en overzichtelijke vorm zoals bijvoorbeeld het Business Model Canvas) laat aan investeerders zien dat je de markt goed begrijpt en dat je een realistische blik hebt op de toekomst van je bedrijf.
- Passie en geloofwaardigheid: geldverstrekkers investeren niet in een goed idee, maar juist ook in de mensen achter dit idee. Hierbij is het cruciaal dat je laat zien dat je gepassioneerd bent, dat je de juiste expertise in huis hebt, dat je begrijpt dat je nog veel moet leren en dat je gemotiveerd bent om volledig voor je bedrijf te gaan.
- Sterke relatie: iedere relatie is gebaseerd op vertrouwen en transparantie. Dit geldt ook voor investeerders. Wees bereid om antwoord te geven op de vragen die ze hebben. Neem feedback ter harte en zorg voor een open communicatie. Sta ervoor open als je eventueel je strategie moet aanpassen. Maar laat je niet overrulen, het blijft jouw bedrijf.
- Een goede pitch: zorg ervoor dat je een goede pitch hebt voorbereid. Een overtuigende pitch is kort en krachtig. Laat goed zien wat er zo uniek is aan jouw idee, wat de marktkans is en hoe jij de groeistrategie voor je ziet. De pitch moet je altijd onderbouwen met realistische cijfers en maak het vooral visueel (pitch deck). Oefen de pitch een aantal keer voor iemand. Hierdoor krijg je vertrouwen in jezelf en kom je krachtiger over op het moment van presenteren. Destilleer uit deze pitch voor jezelf een ‘elevator pitch’. Ofwel zo’n korte en krachtige tekst die je in 2 minuten aan iemand kunt vertellen, ofwel de tijd dat een lift er over doet om op een volgende verdieping te komen. Je weet nooit wanneer je een interessante investeerder of klant tegenkomt, zorg dat ze je niet meer vergeten.
De voordelen
Angel investors hebben een aantal voordelen voor startups:
- Financiering: angel investors brengen kapitaal in, wat vaak de belangrijkste reden is voor startups. Dit kan gebruikt worden voor productontwikkeling, marketing, salarissen, etc.
- Expertise: een andere belangrijke factor is kennis en expertise. Angel investors geven dikwijls waardevolle adviezen waardoor de groei en ontwikkeling van de startup wordt versneld.
- Netwerk: vaak hebben angel investors een breed netwerk en daar kan jij als ondernemer mooi gebruik van maken.
- Flexibele financieringsstructuren: bij veel leningen wordt een directe terugbetaling geëist, terwijl dit bij angel investors niet altijd het geval is. Ze staan open voor andere vormen van investeringen, zoals converteerbare leningen. Startups krijgen hierdoor meer ademruimte in de eerste fase.
De nadelen
Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen, maar hebben angel investors ook nadelen:
- Aandeel in het bedrijf: angel investors kunnen een groot aandeel in het bedrijf opeisen in ruil voor kapitaal. Dit kan zorgen voor verwatering. Hiermee bedoelen we dat het minder duidelijk wordt wie beslissingen mag nemen. Zorg ervoor dat je een goede balans vindt tussen financiële steun en het behoud van zeggenschap over je eigen startup.
- Eigen visie: angel investors hebben veelal een eigen visie op bepaalde zaken. Mocht dit niet in lijn liggen met jouw visie dan kan dit zorgen voor spanningen en conflicten tussen jou als ondernemer en de investeerder.
- Te snelle groei: angel investors willen vaak snel groeien en rendement behalen. Ze willen zo snel mogelijk winst maken. Stuurt een angel investor te veel aan op kortetermijnresultaten, dan kan dit een gevaar zijn voor duurzame groei.
Alternatieven voor financieringen
Naast een angel investor als mogelijke investeerder, zijn er ook andere mogelijkheden om financiering aan te trekken.
Stimuleringsfondsen zoals Starterslift
Kennisinstellingen en de overheid vinden het belangrijk om startende ondernemers te stimuleren. Ze willen dat startups gemakkelijk toegang hebben tot kapitaal en kennis. Dat kan op verschillende manieren, zoals via Starterslift. Veel investeerders zijn erop gebrand om winst te maken. Bij Starterslift is dit niet het geval. Starterslift biedt een lening aan vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Tilburg en Breda. Naast een lening word je bij ons gekoppeld aan een business developer die jou helpt de startup strategisch te laten groeien. We vragen hier geen aandelen voor terug. Leen je via Starterslift dan loop je ook geen risico op imagoschade door investeerders. We zijn er om jou als startende ondernemer te helpen.
Lening bij de bank
Vaak denk je bij het opzetten van een startup aan een lening via de bank. Dit is natuurlijk een van de opties, maar wil je graag een banklening dan moet je meestal voldoen aan strenge eisen. Een bank wil over het algemeen zekerheden en een trackrecord van omzet. Een startende onderneming heeft geen jaarcijfers die zekerheid bieden. Het is dus aan jou om de bank te overtuigen dat het aflossen van de lening geen probleem oplevert. De ervaring leert dat dit niet makkelijk is.
Crowdfunding
Een andere manier om aan kapitaal te komen is via crowdfunding. Via een online platform pitch je jouw idee en een grote groep individuen kan met een bijdrage investeren in dit project, product of bedrijf. Ze kunnen investeren via aandelen, leningen of beloningen ontvangen voor hun financiële bijdrage. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk financiële steun te krijgen zodat het idee gerealiseerd kan worden.
Heb jij start-/groeikapitaal nodig?
Ben jij op zoek naar een investeerder, zoals angel investors, die niet uit is op winst? Wil je graag begeleiding krijgen van een business developer zodat je jouw startup naar de volgende fase kan brengen? Én ben je daarnaast ook nog gevestigd in Noord-Brabant? Dan ben je bij Starterslift aan het goede adres. Bekijk of je voldoet aan de voorwaarden en vraag hier de financiering aan.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool en Breda University of Applied Sciences en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via de Braventure business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg