Je hebt een nieuw product bedacht waarvan je overtuigd bent dat het veel mensen gaat helpen. Je wil zo snel mogelijk aan de slag om het idee om te zetten naar een concreet product. Dit proces kan je niet snel genoeg gaan, maar wees erop voorbereid: een nieuw product op de markt brengen kost tijd. We leggen je uit welke stappen je kunt doorlopen om jouw product succesvol op de markt te brengen.
Hoe ontwikkel je een succesvolle startup?
Een succesvolle startup begint natuurlijk altijd met een goed idee. Maar als de opvolging daarna niet goed is, dan blijft het slechts een concept. Het product is belangrijk en moet goed inspelen op de behoeften van de doelgroep, maar een goede marketingstrategie is ook van belang. Wil je graag een succesvolle startup opbouwen, dan zorg je voor een stevige visie, ken je de pijnpunten van je doelgroep én ben je flexibel genoeg om in te spelen op veranderingen in de markt. Je hebt een ijzersterk team dat beschikt over verschillende vaardigheden zodat ze elkaar aanvullen. Ook snelheid speelt een rol. Startups die snel leren, testen en verbeteren, hebben een grotere kans van slagen. Dit noemen we valideren.
Stappenplan om een nieuw product te ontwikkelen
Een eigen product ontwikkelen is niet eenvoudig en daar moet je de tijd voor nemen. We begrijpen dat je eigenlijk niet kan wachten om jouw product gelijk te laten ontwikkelen, maar zorg ervoor dat je begint met de juiste stappen:
1. Idee voor een nieuw product
Om een nieuw product te ontwikkelen moet je natuurlijk eerst een idee hebben. Dit hoeft niet altijd het meest creatieve idee of gat in de markt te zijn. Het kan ook een verbetering zijn van een bestaand product. Het belangrijkste is dat je de behoeften van potentiële klanten ermee vervult. Een idee kan ontstaan doordat je je ergert aan iets en er zo achter komt dat er nog geen product bestaat dat deze frustratie kan wegnemen. Er zijn verschillende manieren om ideeën te bedenken.
2. Marktonderzoek
Heb je een fantastisch idee in gedachten? Doe dan eerst goed marktonderzoek voordat je start met de ontwikkeling van het product. Ervaart je potentiele doelgroep het probleem wel en willen ze betalen om dat op te lossen? Weet je zeker dat er geen vergelijkbare producten zijn voor een bestaand probleem? Heeft een concurrent niet toevallig een patent aangevraagd op hetzelfde idee? Hoe onderscheid jij je van de concurrentie? Welke toegevoegde waarde biedt jouw product en heeft de doelgroep het geld over voor het product? Door goed onderzoek te doen vergroot je de kans op een succesvolle introductie, sterker nog: je product wordt er beter van door al tijdens de ontwikkeling goed met potentiele klanten te valideren
3. Financierders aantrekken
Een product op de markt brengen kost niet alleen tijd, maar ook veel geld. Wellicht heb je dit geld zelf of kun je het lenen bij familie en vrienden. Vaak zul je ook externe financiering nodig hebben. Er zijn veel verschillende mogelijkheden zoals crowdfunding, een lening bij een bank of particuliere investeerders. Bij Starterslift kunnen wij je helpen jouw idee tot leven te brengen. We financieren innovatieve of kennisintensieve startups die gevestigd zijn in Noord-Brabant. We zijn er niet voor traditionele bedrijven zoals een winkel of een restaurant, maar we richten ons op bedrijven die een verschil willen maken met technologie of een vernieuwend concept. Voldoe je aan de voorwaarden, dan krijg je niet alleen hulp door middel van financiering, maar ook ondersteuning van een business developer.
4. Eigen product ontwikkelen
Een product op de markt brengen is geen eenvoudig proces. En ook al vind jij dat het idee geweldig is, dat is helaas geen garantie voor succes. Wil je de kans van slagen vergroten? Dan raden wij je aan om via de lean startup methode te werk te gaan. Deze methode heeft veel voordelen en helpt jouw startup sneller en beter te laten groeien.
De lean startup methode draait om het snel ontwikkelen van een minimaal levensvatbaar product (MVP), waarmee je zo vroeg mogelijk feedback ophaalt bij je doelgroep. Zo voorkom je dat je onnodig tijd en geld investeert in een product waar uiteindelijk weinig vraag naar is. Door continu te testen, meten en bij te sturen op basis van echte gebruikersdata, maak je slimmere keuzes en vergroot je de kans op een succesvolle lancering.
5. Intellectueel eigendom vastleggen
Maak of creëer jij iets zelf, dan mag je dit jouw intellectueel eigendom noemen. Het maakt niet uit wat het is; een boek, een tekst, een ontwerp of een idee waar je een probleem mee oplost. Door sociale media is het eenvoudig om ideeën op te doen. Maar wat je niet wil is dat iemand er met jouw idee vandoor gaat. Daarom is het verstandig om jouw idee goed te beschermen. Dit doe je door jouw intellectueel eigendom vast te leggen. Wanneer je dit goed hebt geregeld, mag niemand zomaar jouw idee overnemen. Jij bepaalt wie het ontwerp mag gebruiken.
6. Maak een marketingplan en -strategie
Jij bent enthousiast over het product, maar nu is het belangrijk om anderen ook enthousiast te maken. Met een marketingplan en -strategie vergroot je de kans op een succesvolle introductie. Verwerk hierin je verkoopstrategie, marketingstrategie en werk je marketingplan uit. Zorg dat je helder hebt wie precies jouw doelgroep is en hoe je je product wil positioneren. Wanneer lanceer je het product? Denk hier goed over na, want hiermee kan je de plank flink misslaan. Je gaat namelijk geen grasmaaier die werkt op zonnepanelen introduceren in de winter.
7. Lanceren en vermarkten
Je hebt alles zorgvuldig voorbereid. Alle puntjes staan op de i. Het is tijd om het product daadwerkelijk op de markt te brengen. Zoals eerder aangegeven; denk aan de juiste timing. Zorg dat alles klaar staat. Heb je je promotiemateriaal op tijd af? Ben je klaar om de eerste order te ontvangen en verwerken? Is de zakelijke rekening gekoppeld? Er zijn een hoop punten waar je op moet letten als je een compleet nieuw product lanceert.
8. Optimaliseren
Na de introductie van je product is het belangrijk om het winstgevend te maken en te houden. Bekijk verschillende onderdelen van je startup zoals de productie, verkoop, levertijd, service en marges. Zoek punten die je continue kan verbeteren en zorg dat je product nog sterker in de markt komt te staan.
Haal inspiratie uit deze succesverhalen
Een inspirerend voorbeeld van een succesvolle productlancering is de ontwikkeling van de Heatscan door The Inventors Company. In opdracht van een grote marktpartij ontwierp dit bedrijf een revolutionair systeem dat warmteverschillen en beelden kan herkennen in grote opslagruimtes. Met oppervlaktes van duizenden vierkante meters was het voorheen economisch of functioneel niet haalbaar om dergelijke ruimtes in het infrarode spectrum te monitoren. De Heatscan biedt nu de mogelijkheid om grote temperatuurverschillen te detecteren en hierop te anticiperen, wat resulteert in betere controle en kwaliteitsmanagement binnen deze grote opslagruimtes.
Wil jij een nieuw product op de markt brengen?
Wil jij de markt veroveren met je innovatieve idee? Laat Starterslift je helpen de juiste stappen te zetten. We helpen je graag verder met de financiering en een business developer voorziet je graag van passende adviezen. Voldoe je aan de voorwaarden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool, Breda University of Applied Sciences, Fontys Hogescholen en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via een business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg