Heb je een innovatief idee? Dan speel je mogelijk ook wel met de gedachte om een startup te beginnen. Uiteraard wil je dat dit een succes wordt. Helaas is dit geen uitgemaakte zaak. Om de kans op succes te vergroten, kun je de Lean Startup methode toepassen op jouw startende onderneming. Deze methode kan je helpen om jouw startende onderneming sneller en beter te laten groeien. We vertellen je wat dit precies is, gaan in op de voordelen en kijken of dit iets is voor jouw onderneming.
Wat is de Lean Startup methode?
De Lean Startup methode wordt wereldwijd zeer succesvol toegepast. Het is een techniek om een nieuw product te ontwikkelen in een nieuwe markt. Door middel van deze methodiek ontdek je op een efficiënte manier een nieuw business model. Hierdoor heb je een goed beeld van de voortgang en blijf je continu innoveren. Deze manier van werken versnelt de ontwikkeling van jouw startup, zowel in het prille begin als bij het vinden van je groeimotor.
Kort samengevat start je zelfstandig of in een klein team met het bouwen van een prototype, ook wel Minimal Viable Product (MVP) genoemd. Daarna test je in de praktijk hoe gebruikers met jouw product omgaan. Die data wordt bestudeerd waarna er een nieuw MVP ontstaat en de cyclus dus weer van vooraf aan begint. Door deze methode te gebruiken zorg je ervoor dat tijd en geld zo goed mogelijk worden benut. Tijd en geld heb je immers nooit voldoende.
Wanneer je vroeger voor jezelf begon, schreef je een uitgebreid businessplan. Hierin stond je uitvoerig stil bij het product dat je op de markt ging brengen. Het Lean Startup model gaat wat dat betreft enigszins anders in zijn werk. Vandaar dat deze methode ook wel bestempeld wordt als een nieuwe vorm van ontwikkeling: Build Measure Learn. Doordat er feedback uit de markt wordt opgehaald, ontwikkel je niet in een keer een compleet product. Op basis van de feedback uit de markt wordt je product continu bijgeschaafd. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een product dat volledig aan de behoeften van de gebruikers voldoet.
De voordelen
Ben je founder van een startup en wil je een nieuw product op de markt brengen? Dan kan je dit doen door er een uitgebreid businessplan op los te laten. Toch is het beter om de Lean Startup methode toe te passen. Als je hier geen ervaring mee hebt, ben je in het begin misschien nog wat terughoudend. Om jou te overtuigen het Lean Startup model toe te passen, zetten we de grootste voordelen van deze methode op een rijtje.
1) Je bespaart tijd en geld
Het eerste voordeel is dat het je helpt om tijd en geld te besparen. Hoe dit precies zit? Je brengt niet direct een volledig product op de markt als je het model toepast. Het begint allemaal met een MVP dat je op de markt brengt voor een kleine groep. Dit MVP wordt telkens aangepast op basis van feedback van gebruikers. Je besteedt jouw tijd en geld niet aan het maken van businessplannen op papier, maar je produceert gelijk en verbetert tijdens het proces.
2) Je gokt niet
Als je de traditionele watervalaanpak toepast, breng je meteen een volledig product op de markt. In principe gok je er dan op dat jouw product een succes wordt. Je weet namelijk niet hoe gebruikers over het product denken, want je hebt geen prototype(n) getest. Pas je de Lean Startup methode toe, dan is dit wel het geval. Je gaat dus niet uit van aannames, maar die aannames toets je in de praktijk zodat het feiten worden.
3) Je voorkomt verspilling op de lange termijn
Breng je een product op de markt zonder dat je het Lean Startup model toepast? Dan moet je in een later stadium mogelijk de nodige aanpassingen doen. Dit kost niet alleen veel tijd en geld, maar je verspilt ook materialen. Mogelijk moeten de eerste producten zelfs wel volledig uit de handel gehaald worden. In dat geval belanden ze zeer waarschijnlijk in de container. Als je de Lean Startup methode toepast, beperk je verspilling tot een minimum.
De vijf principes
Om het wat makkelijker te maken, is de methode onderverdeeld in vijf principes. Als je weet wat deze principes zijn en waar ze voor staan, weet je hoe het Lean Startup model werkt. Bovendien is het hierdoor een stuk makkelijker om de methode als founder in de praktijk toe te passen. De Lean Startup Methode gaat uit van de volgende vijf principes:
- Ondernemers zijn overal
- Build-Measure-Learn
- Gevalideerd leren
- Innovatie boekhouding
- Ondernemerschap in management.
Nu weet je om welke principes deze methode draait, maar je weet nog niet hoe je ze toepast. Daarom staan we hieronder één voor één stil bij deze principes. Hierdoor weet jij straks precies wat ze inhouden en hoe je ze toe kunt passen. Dit helpt je ongetwijfeld om jouw startup naar een hoger plan te tillen.
1. Ondernemers zijn overal
Dit principe houdt niets anders in dan dat de methode in principe door iedereen toegepast kan worden. Soms wordt gedacht dat dit model alleen gebruikt kan worden door grotere instanties met veel geld. Toch is dit niet het geval. Ook studenten die nauwelijks een cent te makken hebben, kunnen een startup beginnen door het Lean Startup model toe te passen. Het enige dat je nodig hebt is een nieuw innovatief idee. Wie je bent, waar je bent gevestigd en wat voor inkomen je hebt, maakt niet uit.
2. Build measure learn
De Lean Startup methode gaat er vanuit dat je zo snel mogelijk moet toetsen of de door jou gestelde hypothese haalbaar is. Vandaar dat de Build-Measure-Learn ook een belangrijk principe is binnen deze methode. Je ontwikkelt eerst een Minimal Viable Product (MVP), test deze onder gebruikers en past hem aan op basis van de feedback. Hierdoor ontstaat op den duur een geoptimaliseerd product dat perfect aansluit bij de wensen van je doelgroep. Deze cyclus stelt je bovendien in staat om snel te innoveren.
3. Gevalideerd leren
Met gevalideerd leren bedoelen we niets anders dan continu experimenteren. Dit doe je niet alleen met het MVP, maar ook met de aangepaste modellen. Door het effect van de aanpassingen te meten onder gebruikers, ervaar je op welke punten je jouw product nog bij moet schaven. Je komt telkens voor nieuwe keuzes te staan en dat resulteert weer in nieuwe hypotheses. Dit kost misschien wat tijd, maar uiteindelijk levert het je wel een kwalitatief product op dat uitvoerig onderzocht is. De kans op fouten en verspilling van tijd en kosten is hierdoor kleiner.
4. Meten is weten
De naam van dit vierde principe wekt de indruk dat het iets te maken heeft met de boekhouding van jouw startup. Toch is dit niet het geval. Innovatie boekhouding is namelijk de naam van het proces dat je vroegtijdig neerzet binnen jouw startup. Dankzij dit proces ben je continu in staat om de vooruitgang te meten. Je stelt jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen: ‘Hoe meten we vooruitgang?’, ‘Van welke mijlpaal werken we naar de volgende mijlpaal?’ en ‘Wat heeft prioriteit?’. Dit levert je belangrijke data op om jouw product(en) nog verder te verbeteren. Pas je dit principe toe binnen jouw startup? Dan leg je een stevig fundament voor jouw organisatie.
5. Ondernemerschap is management
Het vijfde en laatste principe heeft betrekking op ondernemerschap en management. Je moet namelijk niet vergeten dat het bij een startup niet alleen maar draait om het ontwikkelen van een nieuw, innovatief product. Als founder moet je de organisatie achter de startup namelijk ook op een goede manier managen. Voor een startup is een ander soort manager nodig dan voor reguliere bedrijven. De manager moet creatief zijn, lef hebben en moed tonen in plaats van sturen op efficiëntie en kostenreductie. Bovendien moet innoveren hoog in het vaandel staan bij de persoon in kwestie. Het is immers belangrijk dat het product zich constant door blijft ontwikkelen.
Is het iets voor jouw onderneming?
De Lean Startup methode wordt veelvuldig gebruikt door bedrijven en organisaties, van klein tot groot en van bestaande bedrijven met nieuwe producten tot startups met innovatieve ideeën.
Een veelgemaakte fout is dat mensen denken dat het model alleen gebruikt kan worden door instellingen of organisaties met veel geld. Dat is niet het geval. Woon je in een kleine studentenkamer en heb je een innovatief idee? Ook dan biedt de Lean Startup methode uitkomst. Je kan namelijk een prototype ontwikkelen dat bestaat uit minimale onderdelen. Dat noemen we een Minimum Viable Product (MVP). Het MVP bevat alle elementen die minimaal nodig zijn om het product goed te laten werken. Dit hoeft dan ook niet veel geld te kosten en al in oplages geproduceerd te worden. In principe komt het er dus op neer dat iedereen er gebruik van kan maken.
Financiering
Hoewel we hierboven hebben aangegeven dat je al met minimale middelen een lean startup kan starten, kan het voor jouw innovatieve product toch nodig zijn om financieel ondersteund te worden. Beschik je zelf niet over voldoende financiële middelen om het MVP te ontwikkelen? Ga dan op zoek naar een manier om jouw startup te financieren. Je kunt mensen in jouw directe omgeving vragen om jou geld te lenen, maar je kunt ook een lening afsluiten bij een geldverstrekker.
Is jouw startup gevestigd in Brabant en pas je de lean startup methode toe? Dan kun je bij Starterslift aankloppen voor een startup financiering. Starterslift Investments is een samenwerkingsverband tussen de hoger onderwijsinstellingen en regionale ontwikkelmaatschappijen in Brabant. Als founder van een startup kun je hier direct een startup financiering van maximaal 50.000 euro aanvragen. Als financier vinden wij de lean startup methode erg belangrijk en zullen dit daarom toetsen bij je aanvraag.
Naast de financiering word je begeleid door een business developer van Tilburg University, Avans Hogeschool, Breda University, Midpoint Brabant of NV Rewin. Heb je nog geen contactpersoon vanuit deze organisatie? Vul dan het contactformulier op de website van Starterslift in. Je krijgt dan zo snel mogelijk een business developer toegewezen. Hij of zij helpt jou vervolgens verder met het aanvragen van een startup financiering. Wil je een product op de markt brengen middels de Lean Startup methode, maar ontbreekt het je aan de financiële middelen? Schroom dan niet en vraag vandaag nog een financiering aan bij Starterslift Investments.
Neem contact op
Vaak is de pre-seed lening uit het Starterslift Investments fonds een eerste puzzelstuk in de totale financiering van je startup. Je Braventure business developer ondersteunt je tijdens de verschillende fases, om van jouw bedrijf een succes te maken. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor het financieren van jouw startup? Neem contact op met een business developer via onderstaande button of lees hier de voorwaarden.
Uitleg of een coach nodig?
Als jij je tot Starterslift richt voor een startup financiering sta je er nooit alleen voor. Er staan namelijk business developers van de hoger onderwijsinstellingen en ontwikkelmaatschappijen klaar om jou te ondersteunen. Doordat deze business developers samenweken in Brabant onder de vlag van Braventure, vind je hier de beste ondersteuning, faciliteiten en de meest geschikte financiering onder één dak. Heb je vragen over de lening van Starterslift, een coach/business developer of de Lean Startup methode? Neem dan contact met ons op. Starterslift staat altijd voor jou klaar en helpt je graag om jouw startup naar een hoger plan te tillen.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool en Breda University of Applied Sciences en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via de Braventure business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg