Private equity kan je bedrijf helpen met de volgende stap. Het gaat hierbij niet alleen om financiële steun, maar ook om strategische ondersteuning. Hiermee kan je de waarde van je onderneming vergroten. Maar is deze vorm van financiering wel geschikt voor jou en je bedrijf? Wat is private equity nu precies en wat zijn de voor- en nadelen. Hieronder leggen we het uit.
Wat is private equity?
Private equity is een vorm van financiering waarbij kapitaal wordt geïnvesteerd in niet beursgenoteerde bedrijven. Meestal verstrekken gespecialiseerde investeringsfondsen of andere investeerders deze financiering. Zij zoeken vaak hoge rendementen voor de lange termijn. Private equity fondsen helpen bedrijven te groeien, de winstgevendheid te verbeteren of zich voor te bereiden op een verkoop of beursgang. Deze investeerders nemen een groot belang in het bedrijf, waardoor ze invloed hebben op strategische beslissingen.
Vormen van private equity financieringen
Private equity in Nederland kent diverse vormen van financiering. Dit hangt af van het type investering, maar ook van het stadium waarin de onderneming zich bevindt. We lichten hieronder de belangrijkste vormen toe:
Angel investors
Dit zijn particuliere beleggers die hun eigen geld investeren in bedrijven. Meestal gebeurt dit in een vroeg stadium. Angel investors durven risico’s te nemen en bieden niet alleen vermogen, maar ook kennis en een netwerk.
Venture capital
Venture capital is een vorm van private equity die zich richt op jonge, snelgroeiende bedrijven met een hoog risico, maar ook met hoge verwachtingen. Deze bedrijven bevinden zich vaak in de start- of groeifase en hebben kapitaal nodig om verder op te schalen. Een venture capitalist biedt expertise en neemt meestal een minderheidsbelang in je onderneming.
Participatiemaatschappijen
Dit zijn professionele investeringsmaatschappijen (of private equity partijen) die financiering verstrekken aan bedrijven om te groeien, te herstructureren of overnames mogelijk te maken. Het gaat vaak om grote bedragen en ze richten zich op gevestigde bedrijven met groeiplannen. Vaak nemen zij een meerderheidsbelang en zijn actief betrokken bij de bedrijfsvoering. Denk aan de private equity fondsen AlpInvest Partners (AIP) en Waterland Private Equity.
Regionale ontwikkelingsmaatschappijen
Regionale ontwikkelingsmaatschappijenbieden financiële ondersteuning aan bedrijven die bijdragen aan de regionale economische groei. Deze maatschappelijke investeerders richten zich niet alleen op het verstrekken van kapitaal, maar ook op het bevorderen van innovatie, duurzaamheid en werkgelegenheid in de regio. Ze helpen bij het verkrijgen van financiering voor zowel start-ups als gevestigde bedrijven die willen uitbreiden of vernieuwen.
Return on investment
Private equity investeerders of private equity fondsen verstrekken natuurlijk niet zomaar geld. Ze willen er zelf ook beter van worden. De return on investment wordt gebruikt om te bepalen of de investering rendabel genoeg is. Vaak richten private equity fondsen zich op de snelle groei van startende bedrijven. Hiermee zorgen ze ervoor dat deze bedrijven meer waard worden. Na een tijd verkopen zij de aandelen met flinke winst. Dit noemen we ook wel exit-strategie en dat kan via een beursgang, verkoop aan een koper of via een secundaire buyout. Deze investeringen zijn risicovoller dan traditionele beleggingen, maar daar staat vaak een hoger rendement tegenover.
Wat zijn de voordelen?
- Toegang tot kapitaal: private equity bedrijven bieden vaak meer financiële middelen dan andere opties zoals een lening bij de bank.
- Strategische begeleiding: private equity investeerders verstrekken niet alleen geld, maar ze hebben ook kennis en een netwerk. Dit zorgt voor een strategische en snellere groei.
- Langetermijnfocus: investeerders in private equity gaan voor de lange termijn. Hierdoor ervaren bedrijven minder druk dat investeerders snel winst willen maken en kunnen ze zich focussen op duurzame groei.
- Verbeterde prestaties: doordat investeerders actief betrokken zijn bij het bedrijf, gaat vaak de operationele efficiëntie omhoog, werkt het managementteam beter samen en wordt de strategie beter bepaald.
Wat zijn de nadelen?
- Eigendomsoverdracht: het afstaan van zeggenschap kan leiden tot spanningen tussen oprichters.
- Hoger risico: investeringen in private equity gaan vaak gepaard met hoge risico’s. Er wordt namelijk vaak geïnvesteerd in startups of bedrijven in transformatie. Dit kan het risico vergroten dat de investering mislukt.
- Kosten: private equity is een van de duurste opties om geld te lenen. Investeerders willen namelijk een hoog rendement op hun risicovolle investering. Dit merk jij aan het aantal aandelen die investeerders voor hun geld vragen.
- Intensieve betrokkenheid: een private equity investeerder heeft vaak een betrokken rol. Dit kan leiden tot conflicten en beperkingen in de vrijheid van het management.
- Tijdshorizon en exit strategie: investeringen zijn vaak voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 5 tot 10 jaar. Daarna willen investeerders hun aandelen verkopen. Dit kan voor druk zorgen om het bedrijf voor te bereiden op verkoop of beursgang. Houd er rekening mee dat ook van jou als oprichter kan worden verlangd dat jij jouw aandelen ook mee verkoopt.
Is private equity iets voor jou?
Een private equity fonds is niet voor ieder bedrijf de juiste optie. Stel jezelf de vraag of deze vorm van financiering wel past bij jouw bedrijf. Investeerders in private equity zoeken bedrijven met potentie om snel waarde te creëren. Kun je omgaan met externe partijen die zich bemoeien met strategisch en operationeel beleid? Ook moet het investeringsmodel bij jouw visie passen. Neem al deze factoren goed mee in je overweging voor private equity.
Hoe vind je de juiste private investeerders?
Als je de juiste private investeerders wilt vinden, start je met een goede voorbereiding. Begin met het opstellen van een overtuigend pitch-deck. Daarin werk je je groeistrategie, financiële prognoses en unieke waardepropositie uit. Zoek naar investeerders die ervaring hebben in jouw branche. Kijk op platforms en ga naar branche-evenementen en start met netwerken. Heb je een investeerder op het oog, bekijk dan de voorwaarden zoals zeggenschap en rendementseisen. Ga het gesprek aan om te kijken of jullie visies goed op elkaar aansluiten. Daarnaast is een goede klik ook belangrijk.
Alternatieve financieringen
Natuurlijk zijn er ook diverse andere financieringsopties naast private equity. Hier zijn twee populaire alternatieven die je kunt overwegen:
Starterslift
Starterslift biedt financiering specifiek voor startups in Noord-Brabant met innovatieve of kennisintensieve ideeën. Het programma richt zich op ondernemers die een duidelijk groeipotentieel hebben, maar het is niet bedoeld voor beginnende winkels of horecabedrijven. Bekijk de voorwaarden om te zien of je in aanmerking komt en hoe je een aanvraag kunt indienen.
Lening bij de bank
Een banklening is een van de bekendste opties. Banken kijken naar je kredietwaardigheid en de financiële vooruitzichten. Ga je voor een lening bij de bank, dan lever je minder zeggenschap in dan bij private equity. Maar banken houden niet van risico’s en zijn daarom een stuk strenger. Ze willen graag zekerheid, wat het lastig maakt om een lening te krijgen bij een bank.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen venture capital en private equity?
Het zijn beide vormen van financiering, maar ze verschillen op meerdere vlakken. Venture capital richt zich op startups, terwijl private equity investeerders zich vaak richten op volwassen bedrijven die al winstgevend zijn.
Venture capitalists nemen doorgaans een minderheidsbelang in, terwijl private equity investeerders het tegenovergestelde doen.
Hoelang blijven investeerders meestal betrokken?
Hoelang investeerders betrokken blijven, hangt af van het type financiering en de strategische doelen. Gaat het om investeerders van private equity, dan gaat het vaak om drie tot zeven jaar. In deze tijd kan het bedrijf groei realiseren voor een succesvolle exit.
Hoe bereid ik mijn bedrijf voor op de financieringsaanvraag?
Bij het overtuigen van investeerders is het van groot belang dat je je goed voorbereid. Begin met het opstellen van een businessplan. Daarin werk je je groeistrategie, financiële prognoses en unieke waardepropositie uit. Maak een overzicht van je inkomsten, uitgaven en winstprognose. Zorg dat je werkt met realistische cijfers. Ook een stevige pitch is essentieel. Deze pitch geeft je de kans om uit te leggen wat jouw bedrijf uniek maakt. Investeerders willen zien dat je de markt goed begrijpt, dus wees voorbereid op kritische vragen en zorg dat je boekhouding goed op orde is.
Een financiering of sparringpartner nodig?
Op zoek naar financiering en de juiste ondersteuning om de volgende stap naar jouw startup te zetten? Starterslift kan jou helpen met de juiste begeleiding en een aantrekkelijke lening. Voldoe je aan de voorwaarden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool, Breda University of Applied Sciences, Fontys Hogescholen en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via een business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg