Venture capital is belangrijk voor veel innovatieve startups die snel willen groeien. Je leest in dit artikel wat venture capital is en hoe je eraan komt. Of je nu aan het begin van je onderneming staat of al een gevestigde startup hebt die wil opschalen naar een scale up, venture capital biedt de sleutel tot verdere groei.
Wat is venture capital?
Venture Capital (VC) is een vorm van financiering waarbij investeerders kapitaal verstrekken aan startups met een hoog groeipotentieel. Dit is vaak in ruil voor aandelen in het bedrijf. Deze investeerders, ook wel venture capitalists genoemd, zijn bereid om hogere risico’s te nemen dan traditionele financiers, zoals banken. Dit komt doordat de startups waarin ze investeren vaak innovatief zijn, maar meestal nog geen stabiele inkomsten hebben. Zij hopen hiervoor een mooi rendement terug te zien als het bedrijf succesvol wordt. Venture capital biedt startups de middelen om te groeien en hun producten of diensten op de markt te brengen.
Hoeveel heb je nodig voor jouw startup?
Dit is afhankelijk van de branche, product of dienst. Houdt in ieder geval rekening met deze beginnende bedrijfskosten:
- Loonkosten voor bedrijfsvoering
- Loonkosten voor innovatie zoals onderzoek, ontwikkeling minimal viable products en prototypes
- Bedrijfsruimte
- Website
- Kantoorkosten (computers, verzekeringen, etc.)
Lean startup methode
Bij de start van je onderneming is het belangrijk om te beginnen met het in kaart brengen van de grootste kosten. Vervolgens ga je snel van start met de lean startup methode. Deze methode helpt je om met beperkt startkapitaal een product of dienst te ontwikkelen en direct te testen bij klanten (minimal viable product MPV). Het idee van de lean startup methode is dat je snel leert en je product continu verbetert aan de hand van de feedback die je krijgt. Je bespaart hiermee tijd en geld. Lees hier meer over de lean startup methode en hoe het kan helpen om efficiënter te ondernemen.
Hoe kom je aan venture capitalists?
Venture capital aantrekken kun je op verschillende manieren doen. Hieronder worden drie belangrijke bronnen van venture capital besproken:
Business angels
Business angels zijn particuliere investeerders die hun eigen geld investeren in onder andere startups. Zij bieden starters startkapitaal, maar geven daarnaast ook adviezen en hebben een groot netwerk waar starters vaak gebruikt van mogen maken. Business angels investeren hun geld graag in startups met unieke ideeën en een hoog groeipotentieel. De investering vindt vaak plaats in een vroeg stadium. De risico’s zijn dan hoog, maar het potentieel rendement ook.
Venture capital firma’s
Venture capital firma’s zijn professionele investeringsmaatschappijen die geld beheren voor verschillende beleggers. Zij investeren dit kapitaal in groeibedrijven zoals startups. Het is belangrijk dat deze startups een bewezen businessmodel hebben en schaalbaar zijn. Venture capital firma’s bieden een startkapitaal en strategische ondersteuning en begeleiding. Meestal zijn deze professionele investeerders gespecialiseerd in een bepaalde sector zoals technologie.
Starterslift lening
Begin jij een kennisintensieve startup in Brabant? Dan kan het interessant zijn om startkapitaal bij Starterslift aan te trekken. Zij verstrekken leningen aan startups met een innovatief idee. Het is goed om te weten dat een lening bij Starterslift niet is bedoeld voor traditionele bedrijven zoals een winkel of horecazaak. Om in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Voorbeelden van venture capital in nederland
Hieronder vind je twee voorbeelden van Nederlandse startups die gebruik hebben gemaakt van venture capital. Door gebruik te maken van investeerders konden zij snel groeien en hun producten wereldwijd op de markt brengen.
Adyen
Adyen is inmiddels een wereldwijd betaalplatform. Het bedrijf ontving financiering van gerenommeerde venture capital firma’s zoals Index Ventures en Felicis Ventures. Dankzij deze investeerders kon het bedrijf snel groeien en groeide het uit tot een van de meest waardevolle fintech bedrijven in Europa.
Vander Ventions
Vander Ventions is een innovatief Nederlands bedrijf, dat onder andere de Kaplock op de markt bracht, een innovatieve kapstok die voorkomt dat jassen gestolen worden. Zij kregen financiering via Starterslift. Hierdoor konden zij hun technologie en productontwikkeling verder uitbouwen en hun marktpositie versterken.
Voorwaarden en tegenprestaties
De tegenprestatie hangt af van met welke venture capitalist je in zee gaat. De meeste investeerders vragen aandelen, verstrekken een lening die om te zetten (converteerbaar) is in aandelen, of vragen rente over de lening. Starterslift vraagt alleen rente, de aandelen blijven bij jouw als founder van de startup. In sommige gevallen willen deze investeerders ook inspraak in de startup. Dit komt vaker voor bij informal investors dan bij een venture capital-fonds. Naast financiering kunnen sommige investeerders zoals business angels of een venture capitalist jouw startup helpen aan een goed netwerk. Dit kan van pas komen bij de ontwikkeling van je product, hulp bij marketingactiviteiten of vragen rondom intellectueel eigendom of wetgeving.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen venture capital en private equity?
Venture capital en private equity zijn beide vormen van financiering, maar er zijn een aantal wezenlijke verschillen. Een venture capitalist investeert in startups met een hoog risico, maar met een mooi potentieel. Private equity richt zich daarentegen op gevestigde en al winstgevende bedrijven. Het risico bij venture capital is hoger, maar het mogelijke rendement kan heel groot zijn. Private equity hangt samen met minder risico en een stabiel rendement. Beide bieden strategische ondersteuning aan bedrijven.
Wat zijn de voordelen voor startups?
Venture capital biedt niet alleen kapitaal, maar voorziet je ook van strategisch advies, geeft toegang tot netwerken en je krijgt begeleiding van ervaren ondernemers en investeerders. Dit kan cruciaal zijn voor de groei en het succes van een startup.
Wat zijn de nadelen?
Er zijn ook nadelen bij venture capital. Ondernemers moeten vaak een relatief groot deel van hun eigendom en controle over het bedrijf opgeven in ruil voor financiële middelen. Oprichters van de startup hebben dan minder zeggenschap over belangrijke beslissingen. Ook kan een venture capitalist investeerder flink veel invloed hebben op de strategische richting van het bedrijf. Dit kan leiden tot spanningen wanneer dit niet aansluit bij de visie van de oprichters. Ook wordt er druk uitgeoefend om snel te groeien en een hoog rendement te behalen.Investeerders zoals venture capital willen zekerheid om na een aantal jaar een exit te kunnen maken, veelal wordt in de investeringsvoorwaarden opgenomen dat jij als founder dan ook bereid moet zijn je aandelen mee te verkopen aan de koper.
Wat is een exit-strategie in venture capital?
Dit is het plan waarmee investeerders hun kapitaal en winst uit de investering halen. Vaak gebeurt dit als het bedrijf een bepaald niveau heeft bereikt wat betreft groei of waarde. Deze exit-strategieën komen het meest voor:
- Beursgang: het bedrijf gaat naar de beurs en verkoopt dus aandelen aan het publiek. Venture capitalisten verkopen dan hun aandelen, waarmee ze winst kunnen maken.
- Acquisitie: het bedrijf wordt verkocht aan een groter bedrijf. Ook hierbij verkopen de investeerders hun aandelen met winst.
- Secundaire markten: investeerders verkopen hun aandelen aan andere investeerders, vaak voordat een beursgang of overname plaatsvindt.
Wat is een trend bij VC-investingen?
Een opkomende trend in venture capital is de focus op Environmental, Social en Governance factoren (ESG). Een venture capitalist richt zich steeds meer op startups die niet alleen iets positiefs bijdragen aan het milieu of de samenleving, maar ook een goed ondernemingsbestuur hebben en een financieel rendement bieden. Deze trend groeit snel, omdat consumenten en investeerders steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid en verantwoord ondernemen.
Jouw startkapitaal lenen bij Starterslift
Heb jij startkapitaal nodig voor je startup en is jouw onderneming gevestigd in Brabant? Wellicht ben je dan bij Starterslift aan het goede adres. Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je eenvoudig contact met ons opnemen.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool en Breda University of Applied Sciences en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via de Braventure business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg