Veel startups vinden het lastig om een financieel plan te maken. Terwijl dit voor eventuele investeerders één van de belangrijkste onderdelen is waarop zij beslissen om te investeren. Wil jij een financieel plan opstellen voor je startup? Lees hier alle ins en outs die je moet weten, plus een voorbeeld dat alles duidelijk maakt.
Wat is een financieel plan
Het financieel plan is een een cijfermatige vertaling van je ondernemingsplan. Een financieel plan opstellen zorgt voor een realistische inschatting van de financiële haalbaarheid van je ondernemingsplan. Je gebruikt dit plan bijvoorbeeld bij de presentatie van je financieringsaanvraag bij mogelijke investeerders. Een stevig financieel plan is essentieel bij het overtuigen van potentiele investeerders om in jouw startup te financieren.
Het belang ervan
Je hebt een fantastisch idee, maar is het financieel haalbaar? Om deze vraag te beantwoorden, maak je een financieel plan. Je onderbouwt de plannen met cijfers en krijgt daardoor een realistische kijk op deze plannen. Bekijk je administratie goed en bepaal op basis van je resultaten en je gestelde doelen, of jouw idee financieel haalbaar is. Beschrijf dit allemaal zo goed mogelijk in het plan en onderbouw het met cijfers.
Hoe maak je een financieel plan?
Een financieel plan bestaat uit meerdere begrotingen:
Investeringsbegroting
Wat heb je allemaal nodig om je startup te beginnen en wat kost het? Al deze bedrijfsmiddelen breng je in kaart, inclusief de investering die het met zich meebrengt. Dit kan een laptop zijn, productiemachines, voorraad of printers. Door het opstellen van een investeringsbegroting weet jij precies wat jouw startup nodig heeft om te starten en welke investering hierbij hoort. Een dergelijke begroting maak je dus om inzicht te krijgen in de totale investering en hoe je dit als ondernemer gaat bekostigen. Voor externe financierders is deze begroting noodzakelijk om een indruk te krijgen welke kapitaalbehoefte jouw onderneming heeft bij de start.
Financieringsbegroting
Met een financieringsbegroting laat je zien hoe je alle kosten van de investeringsbegroting gaat financieren. Heb je genoeg eigen vermogen om alle kosten te financieren of heb je vreemd vermogen, bijvoorbeeld in de vorm van een lening, nodig? Met een financieringsbegroting kijk je hoe je alle investeringen van je bedrijf gaat financieren.
Exploitatiebegroting
Een exploitatiebegroting geeft inzicht in de verwachte inkomsten en uitgaven. Met deze begroting krijg je een beeld van bepaalde aspecten binnen je startup, zoals de kosten van goederen, loonkosten en huurkosten maar ook van je omzet. Uit je geprognotiseerde omzet minus de kosten blijkt hoeveel winst of verlies je over een bepaalde periode (maand, kwartaal of jaar) maakt. Tussentijds kan je de begroting evalueren en als het nodig is bijsturen. Ook kan je met een exploitatiebegroting vroegtijdig problemen, bijvoorbeeld onverwacht verlies, signaleren en hiernaar handelen. Het zorgt ervoor dat jouw startup financieel gezond is en blijft.
Liquiditeitsbegroting
Een liquiditeitsbegroting geeft inzicht in hoeveel geld beschikbaar is in je startup. De verwachte inkomsten en uitgaven uit je exploitatiebegroting resulteren in een verwachte kasstroom. De liquiditeitsbegroting geeft aan hoeveel liquide middelen jouw startup beschikbaar heeft. Denk aan geld in kas of op de bankrekening. Met deze begroting krijg je inzicht of je in de toekomst de rekeningen kan betalen. Hierdoor weet jij of je voldoende financiële middelen hebt of dat je extra geld nodig hebt.
Voorbeeld
Er zijn talloze voorbeelden te vinden op internet. Wij raden je aan om het voorbeeld van de Rabobank te gebruiken.
Zorg voor een realistische onderbouwing
Het is erg belangrijk dat het financieel plan gebaseerd is op realistische prognoses en aannames. Verwachte inkomsten en uitgaven moeten een goede onderbouwing hebben die gebaseerd is op marktonderzoek, data uit het verleden en de groeiverwachtingen moeten haalbaar zijn. Als je te optimistisch bent, kan dat leiden tot een tekort aan financiële middelen. Hiermee schaad je ook het vertrouwen van investeerders.
Bij het onderbouwen van je plan is het verstandig om betrouwbare bronnen te gebruiken. Wees ook transparant over welke methode je gebruikt. Het is ook verstandig om verschillende scenario’s uit te schrijven: een worst-case, een base-case en een best-case. Zo ben je voorbereid op eventuele tegenslagen of juist het tegenovergestelde.
5 Handige tips
- Houd rekening met seizoensinvloeden: veel bedrijven hebben te maken met seizoensinvloeden. Dit betekent schommelingen in vraag en inkomsten. Wees hierop voorbereid en neem ze mee in je financieel plan. Zo kan je beter schakelen bij pieken en dalen.
- Houd rekening met groei en investeringen: let erop dat je financiële plan niet alleen gericht is op de huidige situatie. Je hebt waarschijnlijk ook ambities om te groeien. Om dit te realiseren zijn investeringen nodig. Denk aan kapitaalinvesteringen, uitbreiding in personeel of extra uitgaven aan marketingkosten.
- Eigen vermogen inbrengen: zorg dat je tenminste een derde van het totale kapitaal zelf kan inbrengen. Hiermee verlaag je het risico en vergroot je de kans dat een bank jouw startup wil financieren. Eigen vermogen kan spaargeld zijn, spullen in jouw bezit, een lening bij familie of een crowdfunding. Als het maar geld is dat in jouw bezit is.
- Volgorde waarin je type vermogen inbrengt: Sommige financiers, zoals ook Starterslift, mogen je alleen een lening verstrekken voor de vroegste ontwikkelfase van je startup (pre-seed financiering). Je eigen vermogen kun je dan beter gebruiken voor het aanschaffen van de eerste voorraad of voor het maken van reclame.
- Vergeet niet je eigen salaris: het komt vaak voor dat starters hun eigen salaris vergeten in de begroting te verwerken. Jij moet ook ergens van leven dus neem dit mee. Bij een BV is het zelfs verplicht door de Belastingdienst om een post loonkosten te verwerken. Of je nou winst maakt of niet, je moet jezelf salaris toekennen.
- Vraag om feedback: durf feedback te vragen. Het liefst van een financieel adviseur of een ervaren ondernemer. Deze feedback kan je helpen om zwakke punten boven water te krijgen en onrealistische aannames te signaleren. Op deze manier kan je je plan verfijnen.
Veelgestelde vragen
Is een financieel plan verplicht?
Een financieel plan is niet verplicht als je je eigen bedrijf of startup wil starten. Heb je externe financiering nodig, dan is een financieel plan wel essentieel. Een dergelijk plan is altijd belangrijk omdat het een inzicht geeft in de levensvatbaarheid van je bedrijf.
Hoe kan ik mijn financiële plan aanpassen aan veranderende marktomstandigheden?
Blijf markttrends volgen en pas met regelmaat de begroting aan. Je doet er ook verstandig aan om verschillende scenario’s op te nemen in je plan zodat je voorbereid bent op tegenvallers of juist op het tegenovergestelde.
Wat zijn veel voorkomende financiële fouten die startups moeten vermijden?
Er zijn best wat financiële fouten waarvoor we je graag willen behoeden. Zoals eerder gezegd is een realistische prognose essentieel. Hiermee voorkom je teleurstellingen en problemen met je cashflow. Startups geven vaak ook te snel hun geld aan marketing en personeel zonder dat ze duidelijke ROI (Return On Investment]) kunnen aantonen. Ga verstandig om met je geld, je kan het maar één keer uitgeven. We zien ook regelmatig dat starters geen buffer opnemen, maar deze buffer heb je nodig om onvoorziene kosten te financieren.
Hoe bereken ik de solvabiliteit van mijn bedrijf?
Om de solvabiliteit te berekenen, deel je het eigen vermogen van een bedrijf door het totale vermogen en vermenigvuldig je het resultaat met 100 om het als percentage uit te drukken. De formule is: (Eigen vermogen / Totale vermogen) x 100.
Financieel plan laten opstellen of zelf schrijven?
Wees altijd nauw betrokken bij het opstellen van een financieel plan. Het is jouw startup dus jij loopt grotendeels het risico. Daarnaast ben jij degene die financiers wil overtuigen en dat doe je door jouw cijfers goed te kennen. Je kunt je niet verschuilen achter een accountant of administratiekantoor.
Investering of hulp van een Business Developer nodig?
Ben jij klaar met het financieel plan opstellen en kom jij erachter dat je vreemd vermogen nodig hebt? Dan ben je bij Starterslift aan het juiste adres, mits jouw onderneming aan de voorwaarden voldoet. Bij ons word je gekoppeld aan een ervaren Business Developer. Hij of zij zal jou advies geven op verschillende vlakken. Vraag vandaag nog financiering aan.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool en Breda University of Applied Sciences en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via de Braventure business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg