Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Het innovatiekrediet is beschikbaar voor bedrijven die bezig zijn met uitdagende innovaties die een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse economie. Heb jij een innovatief idee, maar ontbreken de financiële middelen nog? Overweeg dan om een innovatiekrediet aan te vragen. Lees verder voor meer informatie.
Wat is het innovatiekrediet?
Heb jij een innovatief idee voor een nieuw product, proces of dienst waarbij technische ontwikkeling een rol speelt? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het innovatiekrediet. Het innovatiekrediet is specifiek bedoeld voor de financiering van ontwikkelingsprojecten die technische risico’s met zich meebrengen, maar wel een veelbelovend toekomstperspectief hebben.
Het innovatiekrediet is in het leven geroepen door de overheid om groei en innovatie van de Nederlandse markt te ondersteunen. Het duurt bij een innovatief project vaak een tijd voordat er winst wordt gemaakt, terwijl de opstartfase meestal een flinke investering vereist. Het innovatiekrediet stelt ondernemers in staat zich te richten op het realiseren van hun doelen.
Voor wie is innovatiekrediet het bedoeld
Alle bedrijven kunnen aanspraak maken op het innovatiekrediet, zowel starters als gevestigde bedrijven die aan een nieuw innovatief product, proces of dienst werken. Het moet gaan om een technisch of klinisch ontwikkelproject. In alle gevallen gaat het om de fase vóór marktintroductie.
De voorwaarden voor de financiering
Voordat het innovatiekrediet toegekend wordt, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet:
- Het project moet innovatief zijn en technische- of klinische risico’s met zich meebrengen.
- Het moet gaan om een concreet ontwikkeltraject dat moet leiden tot een nieuw product, proces of dienst.
- Het project moet onderdeel zijn van een Nederlands bedrijf met activiteiten in Nederland.
- Het product of dienst moet binnen vijf jaar op de markt gebracht worden.
- Het idee moet een goed perspectief bieden.
- Je moet kunnen aantonen dat het project voldoende technisch haalbaar is. Risico’s moeten hiervoor in kaart gebracht zijn.
- Een concrete tijdlijn met gekwantificeerde mijlpalen, met daaraan gekoppeld financiële rapportages.
- De eigen financiering van het project tijdens de projectperiode kunnen onderbouwen.
- Voldoende ruimte hebben om tegenvallers op te vangen. Deze financiële ruimte is voor eigen rekening.
- Het project moet minimaal een omvang van €150.000 hebben.
Hoeveel budget is er beschikbaar
Ieder jaar worden de budgetten opnieuw bepaald. In 2024 is er een totaalbudget van 60 miljoen beschikbaar. 30 miljoen voor technische ontwikkelingsprojecten en nog eens 30 miljoen voor klinische ontwikkelingsprojecten. Per project wordt maximaal 5 miljoen voor klinische ontwikkelingsprojecten uitgekeerd en maximaal 10 miljoen voor technische. Is het budget op, dan kom je voor 2024 niet meer in aanmerking.
Leningsvoorwaarden
Naast de voorwaarden van financiering, zijn er ook een aantal leningsvoorwaarden:
- Na afloop betaal je het geleende bedrag inclusief een vergoeding terug. Deze vergoeding bestaat uit meerdere onderdelen:
- Eenmalig een vaste opslag over het geleende bedrag. Voor technische ontwikkelingsprojecten 15% en voor klinische ontwikkelingsprojecten 25%. Je betaalt geen rente over deze opslag.
- Jaarlijkse rente totdat het volledige bedrag is terugbetaald.
- Als je vanuit een andere regeling ook subsidie hebt ontvangen, dan wordt dit in mindering gebracht op het innovatiekrediet.
- Eerst moet je het innovatiekrediet aflossen, voordat je aandeelhouders kan uitbetalen.
- Je rapporteert regelmatig over de voortgang. Kredietuitkering is namelijk gekoppeld aan opgestelde mijlpalen.
- Bij afloop van het krediet dien je een eindverslag in met een controleverklaring die is afgegeven door een accountant. De kosten hiervoor betaal je zelf. Jaarlijks stuur je de jaarrekening op.
- Bij het verkrijgen van het innovatiekrediet teken je een pandovereenkomst. Dit betekent dat de RVO het 1e pandrecht heeft op alle activa.
Selectieproces
Allereerst krijg je een intakegesprek. Hierbij geef je aan wat de plannen zijn en worden er vragen gesteld vanuit de RVO. Aan de hand van dit gesprek wordt beoordeeld of het project past bij het innovatiekrediet. Je krijgt vervolgens meer informatie over het aanvraagproces en wat onze eerste indruk is. Past het? Dan werk je de aanvraag verder uit. Daarna beoordelen de RVO innovatiekrediet adviseurs en een externe commissie de aanvraag. Beiden brengen een advies uit, waarna de RVO een besluit neemt .
Wat heb je nodig voor een complete aanvraag
- Een businessplan waarin je een beschrijving geeft over de marktomvang, concurrentie, wat het de klant oplevert en het verdienmodel. Dit alles moet onderbouwd zijn met cijfers.
- Een projectplan met daarin de status van de techniek, de technische haalbaarheid en wat het project uniek maakt. Via een technische risicoanalyse geef je duidelijke en meetbare mijlpalen aan.
- Een financieringsplan met de projectbegroting, de financiën van het bedrijf en kasstroomoverzicht waarin de oplossing van het krediet wordt aangegeven.
- Een overzicht van hoe de rest gefinancierd gaat worden.
- Een recente jaarrekening of openingsbalans.
- KVK uittreksel.
- Een mkb toets, waarin de grootte van het bedrijf is bepaald. Aan de hand hiervan wordt namelijk het kredietpercentage bepaald.
Aanvraag indienen bij de RVO
Het Innovatiekrediet aanvragen doe je bij de RVO. Belangrijk bij het indienen, is de volledigheid van je aanvraag. De RVO rangschikt aanvragen op basis van hoe compleet ze zijn. Als er op een dag meer volledige aanvragen binnenkomen dan het beschikbare budget toelaat, wordt de volgorde bepaald door loting.
Succesverhaal van LeydenJar
LeydenJar, opgericht in 2016, ontwikkelde een anodefolie van 100% silicium, wat de energiedichtheid van batterijen met 70% verhoogt en CO2-uitstoot met 85% vermindert. Hun technologie trok interesse in meerdere sectoren, zoals elektrisch vervoer en consumentenelektronica. Met steun van de RVO, waaronder Vroegefasefinanciering en Innovatiekrediet, kon LeydenJar groeien en hun innovatie op de markt brengen. Dit voorbeeld benadrukt het belang van ambitie, teamontwikkeling en het vertellen van een overtuigend verhaal om succesvol te innoveren. Voor meer details, lees het artikel van de RVO.
Veel gestelde vragen
Zijn er andere financieringsmogelijkheden?
Er zijn zeker andere financieringsmogelijkheden, waaronder de financiering van Starterslift. Wij bieden pre-seed leningen aan voor starters met een kennisintensieve startup. Hier zijn ook een aantal voorwaarden aan verbonden. Starterslift is een fonds, waarbij de financiering mogelijk wordt gemaakt door verschillende overheidsinstellingen. Lees meer over de lening van Starterslift.
Wanneer is de start- en eindtijd van het innovatiekrediet?
Je kan het hele jaar door het innovatiekrediet aanvragen. Elk project wordt individueel beoordeeld. Let wel op dat het gaat om een budget. Wanneer het totale bedrag voor 2024 is vergeven, dan kom je niet meer in aanmerking.
Wat is de looptijd van de lening?
De lening heeft een looptijd van vijf jaar. Daarna moet het product, de dienst of proces op de markt geïntroduceerd zijn.
Wat zijn de rentetarieven?
Dit hangt af van de grootte van de onderneming, maar varieert tussen de vier en zeven procent.
Hoe hoog is het kredietpercentage?
Het kredietpercentage verschilt per project en per aanvraag. Dit hangt af van de grootte van de onderneming en of er sprake is van een samenwerkingsverband. Het percentage bedraagt tussen de vier en zeven procent.
Wat zijn de terugbetaalopties?
Binnen vijf jaar moet je het krediet terugbetalen.
De informatie in dit artikel, inclusief genoemde voorwaarden en tarieven, is van toepassing op het moment van publicatie (januari 2024). Echter, regelgeving en tarieven kunnen veranderen. Wij adviseren lezers daarom altijd om de officiële website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te raadplegen voor de meest actuele informatie over voorwaarden en tarieven.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool en Breda University of Applied Sciences en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via de Braventure business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg