Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Elke succesvolle startup komt op een punt waar extra financiering nodig is om verder te groeien. Groeikapitaal biedt de financiële ruimte om je ambitieuze plannen te verwezenlijken en je bedrijf klaar te stomen voor schaalvergroting. In deze blog verkennen we wanneer je groeikapitaal nodig hebt, waar je het voor kunt inzetten, en hoe je het aantrekt om jouw startup naar nieuwe hoogtes te tillen.
Wat is groeikapitaal?
Groeikapitaal is financiering die bedrijven gebruiken om te groeien na de opstartfase. Dit type kapitaal helpt bedrijven met uitbreiden, goed personeel vinden, nieuwe markten aanboren en het verbeteren van operationele processen. Groeikapitaal richt zich op het versnellen van de ontwikkeling van een bedrijf dat al bewezen heeft dat het levensvatbaar is. Het kan komen in de vorm van leningen, aandeleninvesteringen, of een combinatie van beide.
Wanneer heeft jouw startup het nodig?
Je startup heeft groeikapitaal nodig wanneer je merkt dat je product of dienst succesvol is, maar de middelen niet toereikend zijn om door te groeien. Dit is vaak het geval wanneer je al een stabiele klantenbasis hebt opgebouwd, maar verdere groei niet mogelijk is zonder extra investeringen. Groeikapitaal komt van pas wanneer je bijvoorbeeld nieuwe markten wilt betreden, je verkoopteam wilt uitbreiden, of technologische verbeteringen aan je product of dienst wilt doorvoeren. Het is ook een goed moment om groeikapitaal aan te trekken als je concurrenten snel opschalen en je niet achter wilt blijven.
Waarvoor kan je het inzetten?
Groeikapitaal wordt voor een aantal verschillende doeleinden gebruikt om de groei van je bedrijf te bevorderen. Denk aan:
- Het uitbreiden van je team om nieuwe expertise binnen te halen.
- Het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten om je aanbod te verbreden.
- Marketingcampagnes die je merk versterken en je klantenbestand vergroten.
- De aanschaf van technologie of andere middelen om je bedrijf efficiënter te maken.
- Buitenlandse expansie of aanboren van nieuwe markten om je klantenbestand uit te breiden.
Deze investeringen helpen je bedrijf schaalbaar te maken en klaar te stomen voor de volgende groeifase.
Hoeveelheid kapitaal bepalen
Het bepalen van de juiste hoeveelheid benodigd groeikapitaal is een belangrijke stap. Je wilt voldoende groeikapitaal aantrekken om de doelstellingen te behalen, maar je wilt niet onnodig veel aandelen weggeven of een hoge schuld opbouwen. Zorg dat je je groeiplannen helder in beeld hebt. Schat in hoeveel het kost om deze plannen te realiseren. Bekijk de huidige cashflow zodat je weet hoe lang jij vooruit kunt met het groeikapitaal voordat je wéér extra financiering nodig hebt. Investeerders verwachten vaak dat je binnen een paar jaar significante resultaten boekt, dus wees realistisch over de hoeveelheid kapitaal die nodig is om de doelstellingen te kunnen behalen.
Financiering aantrekken
Wanneer je groeikapitaal wilt aantrekken, heb je verschillende opties. Twee veelvoorkomende vormen zijn investeerders en leningen. Investeerders, zoals venture capital fondsen, private equity investeerders of business angels, bieden vaak kapitaal in ruil voor een aandeel in je bedrijf. Deze optie is aantrekkelijk als je bereid bent eigendomsbelangen te delen en toegang wilt krijgen tot strategische begeleiding en een netwerk. Leningen, daarentegen, stellen je in staat om financiering te krijgen zonder eigendom af te staan, maar willen wel een terugbetaling met rente. In de praktijk komt ook vaak een gecombineerde vorm voor, de zogenaamde converteerbare lening. Een investeringsfonds verstrekt je dan een lening, waarover je rente betaalt, maar je spreekt ook met elkaar af dat in bepaalde situaties de investeerder het recht krijgt de lening om te zetten in aandelen. Zo maak je het voor zowel jouw startup en de investeerder aantrekkelijk om groeifinanciering aan te trekken.
Als je startup nog in de beginfase zit en groeikapitaal nodig heeft, kan Starterslift je ondersteunen met leningen en begeleiding. Als je bedrijf al opschaalt naar een volwaardige scale-up, is Starterslift wellicht niet de geschikte partner. In dat geval moet je op zoek naar alternatieve investeringsmogelijkheden die aansluiten bij je ambities.
Hoe trek je groeikapitaal aan
Groeikapitaal aantrekken begint met een overtuigend verhaal. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om investeerders of financiers aan te trekken:
- Zorg voor een sterk businessplan: Investeerders willen precies weten hoe je van plan bent hun geld te gebruiken en wat het verwachte rendement is. Zorg ervoor dat je een duidelijk plan hebt voor hoe het groeikapitaal je bedrijf zal opschalen, inclusief gedetailleerde financiële prognoses en doelstellingen.
- Presenteer een overtuigend pitchdeck: Een sterke pitch is essentieel om investeerders te overtuigen. Richt je op de unieke waarde van je product of dienst, je marktpotentieel en hoe groeikapitaal dit alles kan versnellen. Investeerders willen zien dat je bedrijf levensvatbaar is en een kans biedt op winstgevende groei.
- Benader de juiste investeerders: Niet elke investeerder is geschikt voor jouw startup. Zoek naar investeerders die ervaring hebben in jouw sector en geïnteresseerd zijn in de fase waarin je bedrijf zich bevindt. Bij Starterslift richten we ons bijvoorbeeld op startups in de beginfase, maar als je opschaalt naar een scale-up dan ben je bij ons niet aan het juiste adres. Een investeerder in de groeifase zal je bedrijfsvoering actief beoordelen, een goede persoonlijke klik is dus een voorwaarde.
- Bereid je voor op due diligence: Investeerders willen grondig onderzoek doen naar je bedrijf voordat ze geld verstrekken. Zorg ervoor dat je administratie, juridische documenten en financiële cijfers in orde zijn. Dit geeft vertrouwen en vergroot de kans dat investeerders bereid zijn om in je bedrijf te investeren. Schakel daarvoor tijdig specialisten in.
Voordelen:
- Versnelling van groei: Groeikapitaal geeft je de middelen om sneller op te schalen en buitenlandse markten te betreden.
- Versterking van je marktpositie: Met extra kapitaal kun je je concurrenten voorblijven door bijvoorbeeld in technologie of talent te investeren.
Risico’s:
- Verdunning van eigendom: Bij het aantrekken van investeerders geef je vaak een deel van je bedrijf weg in de vorm van aandelen, wat invloed kan hebben op beslissingsbevoegdheid.
- Renteverplichtingen: Bij schuldfinanciering kunnen renteverplichtingen een zware last zijn, vooral als de groei trager verloopt dan verwacht.
Wat zijn de belangrijkste groeifasen van een startup?
Een startup ontwikkelt zich in groeifases van een idee naar een volwassen bedrijf. Elke fase heeft zijn eigen uitdagingen en financieringsbehoeften, waardoor het belangrijk is om de juiste strategieën te gebruiken om succesvol door elke fase te navigeren.
- Idee- en ontwikkelingsfase – Eigen financiering of via vrienden/familie.
- Startup fase (Pre-seed stage) – Financiering van Starterslift of vroege investeerders
- Scale up fase (Seed stage) – Grote investeringen om de groei te versnellen
- Maturiteitsfase (Maturity Stage) – Mogelijkheid tot beursgang (IPO) of verkoop aan een groter bedrijf
Wat is het verschil tussen groeikapitaal en startkapitaal?
Startkapitaal is bedoeld voor de vroege fase van een startup, waarbij de focus ligt op productontwikkeling en het betreden van de markt. Groeikapitaal is daarentegen bedoeld voor bedrijven die al operationeel zijn en op het punt staan verder uit te breiden. Ga na in welke fase jouw startup zit, want in de startfase kan je een voordelige lening bij Starterslift afsluiten.
Heb jij startkapitaal nodig?
Ben jij op zoek naar startkapitaal om je startup in Brabant een kickstart te geven? En wil je graag begeleiding krijgen van een business developer zodat je jouw startup naar de volgende fase kan brengen? Dan ben je bij Starterslift aan het goede adres. Bekijk of je voldoet aan de voorwaarden en vraag hier de financiering aan.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool en Breda University of Applied Sciences en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via de Braventure business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg