Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Heb jij een kennisintensieve startup in Brabant en ben je op zoek naar een aanvullende financiering? Starterslift Investments kan je verder helpen. Voordat je deze lening aanvraagt, is het goed om te weten wat een startkapitaal is, zodat je voorbereid te werk kunt gaan. Wij leggen je hier graag wat meer over uit.
Wat is startkapitaal?
Eigenlijk zegt het woord het al, startkapitaal is het geld dat je als startende ondernemer gebruikt om jouw bedrijf op te starten. Hierbij is het goed om in kaart te brengen waarvoor je het geld uiteindelijk gaat gebruiken. Wanneer je dit in kaart hebt gebracht en dus goed weet wat een startkapitaal is en waar je het voor gaat gebruiken, kun je op zoek naar een lening. Er zijn verschillende manieren om aan deze financiering te komen, waarvan Starterslift, voor startups uit de provincie Noord-Brabant, er een is.
Hoeveel heb je nodig voor jouw startup?
Als je een startup begint, is het vaak onvermijdelijk om kosten te maken. Hoeveel startkapitaal je nodig hebt, is afhankelijk van de branche, maar ook het type product of dienst. Waar je zeker rekening mee moet houden zijn deze beginnende bedrijfskosten:
- Laptop: zonder een laptop ben je nergens. Een investering waar je vaak als eerste mee begint.
- Verzekering: als je een startup begint moet je nadenken over verschillende verzekeringen. Jouw product kan bijvoorbeeld schade aanbrengen. Deze schade kan op jou verhaald worden en daar wil je jezelf tegen beschermen. Het is ook verstandig om een verzekering af te sluiten voor als je arbeidsongeschikt raakt. Verdiep je goed in welke verzekeringen voor jou van toepassing zijn.
- Website: om je product of dienst aan te prijzen heb je een website nodig. Ieder bedrijf heeft tegenwoordig een website met informatie over het bedrijf en het product of de dienst.
- Productie: heb jij een product dat geproduceerd moet worden dan krijg je te maken met productiekosten. Afhankelijk van het product kan dit flink oplopen. Moet je hier bijvoorbeeld machines voor aanschaffen, of een pand hiervoor huren?
- Inschrijving Kamer van Koophandel: wil je een startup beginnen dan moet je je ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit zijn gelukkig geen hoge kosten.
- Werkruimte: kun je vanuit thuis werken of moet je een ruimte huren?
Lean startup methode
De lean startup methode wordt vaak gebruikt door startups om snel te kunnen groeien. Met de lean methode bedenk je niet eerst een uitgebreid businessplan maar ga je experimenteren. Hierdoor verlies je minder tijd en maak je een product of dienst waar klanten of consumenten ook echt op zitten te wachten. Dit geldt ook voor regelen van startkapitaal. Je brengt enkel de grootste kosten in kaart en start daarna meteen met prototyping.
Hoe kom je aan eraan?
Het is vaak een tijdrovend klus om aan startkapitaal te komen. Het is goed om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden met ieder zijn eigen voor- en nadelen. Kijk goed naar wat bij jouw startup het beste past. We hebben de verschillende financieringsmogelijkheden voor je onder elkaar gezet.
Lenen bij de bank
Ben je op zoek naar startkapitaal voor je startup dan zul jij vast al gedacht hebben aan een lening bij een bank. Een lening bij een bank behoort zeker tot de mogelijkheden, maar zij hanteren vaak wel strenge eisen. Banken willen zekerheid die jij met je startup lastig kan geven. Wil je graag een lening afsluiten bij een bank dan is het verstandig om een gedegen ondernemingsplan op te stellen. Op deze manier kun je de bank overtuigen dat het aflossen van jouw lening geen probleem gaat worden.
Startkapitaal voor startups
Je kan ook je startkapitaal lenen via Starterslift. Hiervoor moet je wel een kennisintensieve startup beginnen in Brabant en voldoen aan een meerdere voorwaarden. De lening is niet bedoeld voor beginnende winkels of horecazaken. Je product of dienst moet kennisintensief en vernieuwend zijn. Bij Starterslift zijn we niet uit op aandelen, we verstrekken een lening die jij inclusief rente terugbetaalt.
Crowdfunding
Startkapitaal bemachtigen via crowdfunding is tegenwoordig een populaire manier. Via crowdfunding zamel je geld in bij het grote publiek. Dit kan dus iedereen zijn. Men start om verschillende redenen een crowdfunding op: een goed doel, een familielid dat ziek is of als je je eigen bedrijf wil starten. Vaak kunnen mensen zelf bepalen hoeveel geld ze investeren. Het doneren van het geld gebeurt vaak via een online platform. Particuliere investeerders zijn via een crowdfunding vaak bereid tot meer risico dan banken.
Business Angels
Business Angels zijn externe financierders die je kunnen helpen met je benodigde startkapitaal. Het zijn particuliere investeerders en hebben een succesvol bedrijf of dit is inmiddels met succes verkocht. Vanuit zakelijk oogpunt investeren zij in startups. De investeerder kan jou voorzien van goede, waardevolle adviezen door de opgedane kennis. In ruil daarvoor krijgt de investeerder vaak een percentage in aandelen van de onderneming, maar soms kan het ook op basis van een lening of een combinatie van deze twee. Business Angels vinden vooral bedrijven die in de startfase of groeifase zitten interessant. Daarbij moeten de bedrijven een onderscheidend vermogen hebben, ze willen graag groeipotentieel zien en bij voorkeur in een branche die zij zelf goed kennen. Particuliere ondernemers durven over het algemeen een risico te nemen.
Familie en vrienden
Je kan natuurlijk bij je familie of vrienden aankloppen, ook wel de drie F’s genoemd (Friends, Fools & Family). Dit kan financieel interessant zijn, maar er zitten ook veel haken en ogen aan. Wil jij op deze manier je startkapitaal regelen dan moet je zorgen dat alle afspraken goed zijn vastgelegd in een contract. Hierin moet staan wie de lener is en wie de uitlener, de hoogte van het bedrag, tegen hoeveel rente, hoe de aflossing is geregeld, of er vervroegd afgelost mag worden en wat de looptijd is. Ook moet je samen goede afspraken maken over de gevolgen als terugbetaling niet lukt.
Subsidies
In sommige gevallen is het mogelijk om subsidies te krijgen voor jouw startup. Dit is het geval als jij een sociale onderneming wil starten die gericht is op duurzaam ondernemen. Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn er verschillende subsidies mogelijk. Op RVO.nl vind je een subsidiewijzer. Daar kan je zoeken op regio, soort regeling en thema (bijvoorbeeld Energie en milieu). Ook de Provincie Noord-Brabant kent een subsidieregeling voor startups.
BV, VOF of eenmanszaak
Voorheen had je startkapitaal nodig voor bepaalde rechtsvormen. Inmiddels is dit bij geen enkele rechtsvorm meer verplicht, of je nu een Besloten Vennootschap of eenmanszaak wil starten. Wel moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
Jouw startkapitaal lenen bij Starterslift
Voldoe jij aan onze voorwaarden en heb je startkapitaal nodig voor jouw startup? Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons of ga een gesprek aan met een business developer van een van onze partners. We helpen jou graag verder met je startup!
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool en Breda University of Applied Sciences en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via de Braventure business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg