Als je een startup wilt beginnen heb je soms een flink bedrag nodig om dit te realiseren. Durfkapitaal is een van de opties die jou hierbij kan helpen. Wat is het precies? En hoe vind je durfkapitaal? In dit artikel lees je hier meer over, zodat jij succesvol je startup kunt financieren via de juiste investeerder.
Wat is durfkapitaal?
Durfkapitaal is een vorm van financiering die startups en andere kleine bedrijven met een hoog groeipotentieel kunnen aanvragen. Dit type financiering komt vaak van durfkapitalisten of investeringsmaatschappijen die grote risico’s durven te nemen. Hiervoor willen ze natuurlijk vaak wel een behoorlijk percentage aandelen in het bedrijf. Ze willen startende ondernemingen helpen om groei te realiseren en zo de waarde van de aandelen fors te laten stijgen.
Hoe vind je een durfkapitalist
Er zijn verschillende manieren om aan durfkapitaal te komen. Sommige zul je al wel kennen, maar andere wellicht niet.
Familie en vrienden
Als eerste denk je wellicht aan je directe omgeving, je familie en vrienden. Veel startups beginnen dan ook op deze manier. Familie en vrienden kennen jou goed, gunnen je een succesvol bedrijf en zijn dan ook vaak bereid om te investeren in jouw droom. Kan je hiermee jouw startup financieren, maak dan goede afspraken van tevoren. Er zijn ook genoeg startups die hier geen gebruik van kunnen maken. Daar zijn andere opties voor.
Professionele investeringsmaatschappijen
Professionele investeringsmaatschappijen hebben een groot netwerk en beschikken over verschillende expertises die erg waardevol kunnen zijn voor jouw startup. Als je de juiste investeringsmaatschappij voor jouw startup vindt, kan dat jou helpen om strategische partnerschappen op te bouwen.
Business Angels
Business Angels of angel investors zijn individuele vermogende personen die willen investeren in startups. Een Business Angel koopt niet alleen aandelen, maar kan als ervaren ondernemer jou ook helpen met andere zaken. Deze investeerder heeft vaak een waardevol netwerk en kennis, en voorziet jou graag van advies om van je onderneming een succes te maken.
Corporate Venture Capital (CVC)
Corporate Venture Capital gaat om investeringen vanuit grote bedrijven. Zij zoeken vaak naar innovatieve technologieën en ideeën die passen bij hun eigen bedrijfsactiviteiten. Ga je voor durfkapitaal via een CVC, dan kan dit strategische voordelen hebben, zoals een samenwerking voor de lange termijn. Het kan ook zijn dat een CVC als uiteindelijk doel heeft jouw technologie te integreren in hun eigen business.
Pitch en businessplan voor investeerders
Een goed voorbereide en overtuigende pitch én een onderbouwd businessplan zijn essentieel voor durfkapitalisten. Je moet jouw visie kunnen overdragen en je moet in staat zijn om te laten zien in welk opzicht jouw bedrijf waarde zal creëren. Een uitgebreid businessplan, waarin je de groei van het bedrijf onderbouwt, met marktanalyses en financiële prognoses is een must.
Voorwaarden en onderhandelingen
We raden je aan om je goed voor te bereiden op onderhandelingen. Zorg dat je zelf inzichtelijk hebt welke voorwaarden acceptabel zijn voor jouw situatie en welke niet. Schakel tijdig specialisten in om je bij te staan.
Wettelijke rente durfkapitaal
Als durfkapitalisten een lening verstrekken, vragen ze doorgaans een hogere rente dan de wettelijke minimumrente. Dat komt vanwege het risico dat ze nemen. Deze rente hangt af van de sector, de fase van je bedrijf en het groeipotentieel. Bij de onderhandelingen kun je eventueel renteverlagingen afspreken als je bepaalde mijlpalen of prestaties behaald.
Overeenkomst/contract opstellen
Sluit je een financieringsovereenkomst af met een durfkapitalist, dan is het noodzakelijk om een waterdicht contract op te stellen. Hierin staan alle voorwaarden en afspraken die je van tevoren hebt afgesproken. Dit geldt ook voor de rechten en plichten van beide partijen. We raden je aan om juridisch advies te vragen zodat je zeker weet dat je alle aspecten goed samen bespreekt en vastlegt.
Alternatieven voor de financiering
Naast durfkapitaal zijn er natuurlijk ook andere vormen van financiering mogelijk. We leggen uit welke potentiële investeerders er nog meer zijn.
Starterslift
Je kan ook financiering aanvragen via Starterslift. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet je een kennisintensieve startup hebben of beginnen in Brabant. Je product of dienst moet vernieuwend zijn. Bij Starterslift willen we geen aandelen. We verstrekken jou een lening die jij inclusief rente terugbetaalt.
Leningen bij banken
Waarschijnlijk had je hier ook al aan gedacht: een zakelijke lening via de bank. Banken kunnen aantrekkelijke voorwaarden bieden, maar zij nemen liever minder risico. Voor banken is het vaak een voorwaarde dat je al omzet maakt en je je cijfers goed op orde hebt. Het liefst zien zij inkomstenstromen van enkele jaren, zodat ze vooraf zo goed mogelijk het risico kunnen inschatten.
Subsidies
Het is ook de moeite waard om te kijken of subsidies mogelijk zijn voor jouw startup. De overheid heeft verschillende subsidies beschikbaar voor innovatieve projecten en startups. Onderzoek goed welke bij jouw bedrijf past. Via RVO.nl kun je een subsidiewijzer invullen. Je kan daar zoeken op regio, type regeling en het thema. Ook de provincie Noord-Brabant kent een subsidieregeling voor startups.
Leen jouw durfkapitaal bij bij Starterslift
Voldoet jouw startup aan onze voorwaarden en ben jij op zoek naar durfkapitaal om je startup te financieren? Wie weet kunnen wij wat voor jou betekenen. Neem vrijblijvend contact met ons op of ga in gesprek met een business developer. We helpen jou graag met de volgende stap.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool en Breda University of Applied Sciences en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via de Braventure business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg