Crowdfunding voor startups is een erg populair middel om aan geld te komen. Het wordt gebruikt om geld op te halen voor sociale doelen, maar ook zeker voor zakelijke doeleinden. In dit artikel geven we antwoord op wat crowdfunding precies is en hoe je dit het beste kunt inzetten voor jouw startup.
Wat is crowdfunding?
Het woord crowdfunding zegt het eigenlijk al: geld binnenhalen bij het grote publiek. Tegenwoordig worden er voor veel verschillende doelen een crowdfundingactie opgezet. Een goed doel, een familielid dat ernstig ziek is of als je een startup wilt beginnen. Als je een goed idee hebt, kun je direct beginnen met het ophalen van geld. Maar wie geeft dit geld dan? Eigenlijk iedereen. Als je een crowdfunding opzet, is het belangrijk of zoveel mogelijk mensen te bereiken en te vertellen wat jouw idee is. Zo hoop je dat zoveel mogelijk mensen zullen investeren in jouw idee. Hoe meer investeerders, hoe sneller je je doel zal behalen. Investeerders bepalen zelf het bedrag dat ze willen investeren.
Wat krijgen crowdfunders in return?
Crowdfunders willen natuurlijk iets terug voor hun investering. Wat dat precies is, hangt af van wat jij van tevoren afspreekt. We bespreken hier de meest voorkomende vormen van beloningen voor investeerders.
Equity crowdfunding
Equity crowdfunding wil zeggen dat crowdfunders aandelen krijgen in jouw startup. Zij worden dus mede-eigenaar van jouw bedrijf en profiteren van toekomstige winsten. Als je snel wilt groeien en kapitaal nodig hebt, is equity crowdfunding een ideale manier om dat te realiseren. Maar let op: het kan ook betekenen dat je zeggenschap moet delen met andere aandeelhouders.
Lening
Een andere manier van crowdfunding is in de vorm van een lening. Crowdfunders lenen geld aan jou voor je startup en krijgen dat geld terug plus rente. Vaak spreek je af binnen welke periode je het geld moet terugbetalen. Wil je geen zeggenschap opgeven of een deel van de winst kwijtraken in de vorm van aandelen, dan kan een lening een goed alternatief voor je zijn. Zorg dat je in je campagne een goed terugbetalingsplan hebt opgenomen zodat je crowdfunders kan overtuigen.
Aanbiedingen voor crowdfunders
In plaats van aandelen weg te geven, kun je investeerders ook beloningen of voorverkopen aanbieden. Dit wordt ook wel reward-based crowdfunding genoemd. Denk hierbij aan een exclusief product, speciale kortingen of als eerste toegang tot jouw product of dienst. Dit is enkel aantrekkelijk als je een innovatief product of dienst hebt die anderen graag willen gebruiken.
Donaties en sponsoring
Donaties en sponsoring komen vaak voor bij liefdadigheidsprojecten, maar ze zijn zelden van toepassing in de zakelijke markt. Het komt voor dat klanten of supporters kleine bedragen doneren om jouw dromen te realiseren, zonder dat ze daar iets voor terug verwachten. Maar de kans is klein dat deze vorm een goed startkapitaal oplevert.
De voordelen
Crowdfunding voor startups biedt tal van voordelen, vooral voor ondernemers die op zoek zijn naar alternatieve manieren om hun bedrijf te financieren. Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen op een rij:
- Toegang tot kapitaal zonder traditionele leningen: Een van de grootste voordelen van crowdfunding voor startups is dat je toegang krijgt tot kapitaal zonder afhankelijk te zijn van traditionele bankleningen of durfkapitaal. Dus geen complexe kredietwaardigheidstoetsen of direct aandelen aan grote investeerders afstaan.
- Bewijs van concept en marktonderzoek: Het biedt de mogelijkheid om je product of dienst te testen op de markt voordat je het volledig lanceert. Als jouw campagne succesvol is en veel investeerders aantrekt, is dat een teken dat er vraag is naar jouw product. Dit geeft je waardevolle feedback en vertrouwen in je idee.
- Exposure: Een succesvolle crowdfundingcampagne kan de aandacht trekken van media, bloggers en sociale netwerken. Dit vergroot de zichtbaarheid van jouw startup en kan zorgen voor gratis publiciteit. Daarnaast helpt een campagne je om een loyale klantenbasis op te bouwen voordat jouw product of dienst daadwerkelijk op de markt komt.
- Betrokken en loyale community: De mensen die in jouw idee investeren, worden vaak je eerste klanten en ambassadeurs. Ze hebben een persoonlijk belang bij het succes van je startup en kunnen een waardevolle bron van mond-tot-mondreclame zijn.
De uitdagingen
Hoewel crowdfunding voor startups een krachtig instrument kan zijn, zijn er ook verschillende uitdagingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder bespreken we de belangrijkste obstakels die je kunt tegenkomen:
- Intensieve voorbereiding: Een succesvolle campagne vergt veel voorbereiding. Je moet een overtuigende pitch creëren, inclusief video’s, afbeeldingen en duidelijke uitleg van je idee. Dit kost niet alleen tijd, maar vereist ook een goed begrip van je doelgroep en sterke marketingvaardigheden. Zonder een solide voorbereiding is de kans op succes klein.
- Concurrentie en verzadiging: Crowdfundingplatforms zijn onwijs populair, wat betekent dat er veel concurrentie is. Dagelijks worden er duizenden nieuwe campagnes gelanceerd, waardoor het moeilijk kan zijn om op te vallen. Het is cruciaal om een uniek en aansprekend verhaal te hebben om investeerders te overtuigen jouw project te ondersteunen in plaats van een ander.
- Geen garantie op succes: Er is nooit een garantie dat je je financieringsdoel zal bereiken. Zelfs met een goed idee en een sterke campagne kan het voorkomen dat je niet genoeg steun krijgt om je doelbedrag te halen. Dit kan frustrerend zijn en leidt er in veel gevallen toe dat je geen enkele financiering ontvangt, aangezien veel platforms een “alles of niets” model hanteren.
- Verantwoordingsplicht aan investeerders: Wanneer je succesvol geld ophaalt via crowdfunding, heb je de verantwoordelijkheid om je beloften na te komen. Dit betekent dat je regelmatig updates moet geven, deadlines moet halen en de beloofde producten of diensten moet leveren. Het niet nakomen van deze verplichtingen leidt tot reputatieschade en juridisch gedoe.
- Kosten en vergoedingen: Crowdfunding is niet gratis. Platforms rekenen vaak een percentage van het opgehaalde bedrag als vergoeding en er kunnen kosten verbonden zijn aan het verwerken van betalingen. Daarnaast moet je rekening houden met de kosten voor marketing en het produceren van beloningen voor investeerders, wat je winst verkleint.
- Verwachtingsmanagement: Het is belangrijk om de verwachtingen van je investeerders goed in te schatten. Ze kunnen verwachten dat je product of dienst sneller op de markt komt dan realistisch is, of dat je bedrijf direct succesvol wordt. Het niet waarmaken van deze verwachtingen kan leiden tot ontevredenheid en negatieve publiciteit.
Wat zijn de kosten?
De kosten van crowdfunding voor startups variëren aanzienlijk, afhankelijk van het crowdfunding platform dat je kiest en het type crowdfunding dat je inzet. Het is belangrijk om dit goed inzichtelijk te hebben voordat je een campagne start. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Nederlandse platforms
- Oneplantcrowd: Richt zich op duurzame projecten. Wil je de wereld een beetje beter maken, dan ontvang je van Invesdor (voorheen Oneplantcrowd) een aantrekkelijke tegenprestatie qua rente. Bekijk de website voor de meest actuele financieringscriteria, leenbedragen en rentes.
- CrowdAboutNow: Geschikt voor ondernemers, of je nou een innovatieve startup hebt of een bakker om de hoek bent. Bij crowsAboutNow zijn ze gespecialiseerd in horeca, food & drinks, retail. Je betaalt een opstartfee, een plaatsingsfee en succesfee. In sommige gevallen betaaal je ook een beheerfee. In ruil daarvoor krijg je persoonlijke begeleiding, toegang dat een eigen omgeving met kennis en tips, en natuurlijk investeerders. Voor actuele kosten en voorwaarden, bezoek de website.
- Geldvoorelkaar: In 2021 uitgeroepen tot het beste crowdfundingplatform van Nederland. Je kunt hier terecht voor verschillende financieringen zoals vastgoed of werkkapitaal. Kosten en fees variëren afhankelijk van het type lening. Bezoek de nl voor actuele informatie.
- Leapfunder: Een Europees platform dat zich richt op kortlopende leningen. Als startup kun je zelf kiezen wanneer je de lening omzet in aandelen. De kosten hangen af van de waarde die investeerders aan je bedrijf koppelen. Voor de meest recente details, bezoek de website.
- Collin Crowdfund: richt zich op ondernemers in het mkb. Kredietwaardige ondernemers en veelbelovende starters kunnen hier een financieringsaanvraag indienen. Je kunt een lening aanvragen als je geregistreerd bent. Dit kan eenvoudig via de website. Bekijk de actuele tarieven en procedure op collincrowdfund.nl.
- Kapitaal Op Maat: Zowel gevestigde bedrijven als startups kunnen hier, met een onderbouwd plan, terecht voor crowdfunding. De beleggers van KoM zijn zowel particulier als zakelijk. Houdt rekening met toetsing- en plaatsingskosten, evenals een succesfee. Naast de rente en/of aflossing worden er maandelijkse administatiekosten in rekening gebracht. Neem een kijkje op de kapitaalopmaat.nl als je benieuwd bent naar de actuele mogelijkheden.
- Seedrs: Seedrs is een internationaal crowdfunding platform dat ook in Nederland actief is. Het biedt equity crowdfunding en is aantrekkelijk voor startups die ook internationaal willen opereren of investeerders willen aantrekken. Let’s get started en lees meer op seedr.cc.
De genoemde informatie is onderhevig aan wijzigingen. Raadpleeg altijd de website van het betreffende platform voor de meest actuele procedures, voorwaarden en kosten.
Hoe werkt crowdfunding voor startups?
Een crowdfundingcampagne opzetten vereist een zorgvuldige planning. Begin met het opstellen van realistische doelen en het bepalen van een geschikt platform. Vervolgens ga je aan de slag voor een krachtige pitch, waarin je jouw idee beschrijft en weergeeft in een video. Bied aantrekkelijke beloningen om crowdfunders te motiveren. Zorg voor een netwerk van supporters en promoot jouw campagne op social media, via e-mail en maak eventueel gebruik van influencers. Maak een planning wanneer je wat communiceert. Het is belangrijk dat je regelmatig zichtbaar bent. Na de campagne is het belangrijk dat je je afspraken nakomt: zorg voor tijdige levering van beloningen en houd crowdfunders op de hoogte van de vorderingen.
Aanvullende financieringen
Crowdfunding voor startups is een mooie manier om startkapitaal bij elkaar te krijgen, maar het komt vaak voor dat ondernemers niet het beoogde bedrag bij elkaar krijgen. Gelukkig zijn er nog andere manieren om aan kapitaal te komen.
Starterslift
De overheid vindt het belangrijk om startups te stimuleren. Ze willen dat zij makkelijk toegang krijgen tot kapitaal en kennis. Dat kan via Starterslift. Andere financierders zijn op winst uit, maar dat is bij Starterslift niet aan de orde. Starterslift biedt een lening vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Tilburg en Breda. Naast dat je geld kunt lenen, word je ook gekoppeld aan een business developer. Deze beschikt over de nodige kennis om jouw startup strategisch te laten groeien. Starterslift wil geen aandelen, maar je betaalt wel een (lage) rente. Lees meer over de startup financiering van Starterslift.
Lening bij de bank
Natuurlijk kun je ook een lening aangaan bij een bank, maar houd wel rekening met strenge eisen. Banken nemen namelijk niet graag grote risico’s. Als startende ondernemer beschik je vaak nog niet over jaarcijfers die het risico kunnen wegnemen. Je moet een bank dus echt overtuigen dat aflossen geen probleem zal zijn. Dit zal niet makkelijk zijn.
Angel investor
Je kunt een angel investor vergelijken met iemand die aandelen koopt van jouw bedrijf. Maar er is een wezenlijk verschil. Een angel investor investeert niet alleen geld, maar stelt ook zijn of haar ervaring en netwerk beschikbaar om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de risico’s van crowdfunding?
Crowdfunding voor startups vereist intensieve voorbereiding en sterke marketing om op te vallen in een verzadigde markt. De kans dat je het beoogde bedrag ophaalt, is niet gegarandeerd. Ook heb je een verantwoordingsplicht aan investeerders. Platforms en marketing brengen kosten met zich mee en het managen van verwachtingen is cruciaal om reputatieschade en negatieve publiciteit te voorkomen.
Moet het worden terugbetaald?
Dat hangt af van de afspraken die je vooraf maakt. Het verkregen geld kan een gift zijn, maar vaak willen crowdfunders er wel iets voor terug. Dit is vaak in de vorm van aandelen, speciale aanbiedingen of in de vorm van rente.
Welk crowdfunding website is het beste?
Dit hangt volledig af van jouw startup en wensen. Bekijk alle platformen goed voordat je een keuze maakt.
Hulp nodig met jouw startup?
Wil jij snel het beoogde startkapitaal voor je startup en voldoe jij aan onze voorwaarden? Vraag dan een lening aan bij Starterslift en krijg hulp van een business developer. Na het invullen van het contactformulier en onze controle, zorgen wij ervoor dat je zo snel mogelijk een business developer toegewezen krijgt.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool en Breda University of Applied Sciences en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via de Braventure business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg