Blog: 7 vragen over je startup die een investeringscommissie gaat stellen
Je financiering bij Starterslift Investments is bijna rond. Wij hebben jouw aanvraag goedgekeurd en je mag nu de ondernemers overtuigen waarom jij dit startkapitaal nodig hebt voor je startup. Het kan spannend zijn op het moment dat jij jouw startup overtuigend moet overbrengen aan de personen tegenover je. Om je te helpen bij een goede voorbereiding bespreken wij de 7 vragen die een ondernemer gaat stellen over jouw startup. Zo weet je wat je ongeveer te wachten staat en kun je onderstaande vragen moeiteloos beantwoorden.
Vraag 1 // Wat is de inhoud van jouw startup?
Het voelt als een open deur, maar we kunnen dit niet vaak genoeg benadrukken. Waarom? Deze vraag wordt vaak gesteld als startsein van het gesprek. Dit is het moment om met overtuiging te vertellen hou jouw startup in elkaar steekt, wat je gaat doen en waarom jouw onderneming een kans van slagen heeft. Dit doe je met een korte en krachtige pitch. Dit is het moment om de aandacht te pakken, zodat de ondernemer meer wil weten van jouw plannen.
Vraag 2 // Wat is het minimum bedrag dat je nodig hebt voor de financiering?
Als je een ondernemingsplan hebt geschreven, kun je eenvoudig antwoord geven op deze vraag op basis van de financiële berekening die je hebt gemaakt. Je weet precies hoeveel je nodig hebt om jouw startup van de grond te krijgen. Toch is dit niet de insteek van deze vraag. De ondernemer wilt namelijk zien of jij een reëel beeld hebt van jouw startup. Bovendien wil de ondernemer een beter beeld krijgen of je ook een alternatief plan klaar hebt liggen als de financiële injectie minder hoog uitvalt.
Vraag 3 // Waarvoor heb je dit startkapitaal nodig?
In je overtuigende pitch heb jij jezelf beperkt tot de kern van jouw startup. Met deze vraag wil de ondernemer precies weten waaraan je de financiering gaat besteden. Dit dien je zo gedetailleerd mogelijk uit te leggen. Blijf niet te algemeen over het feit dat het startkapitaal nodig is om te starten, maar vertel in detail waarin je gaat investeren. Je kunt denken aan de volgende investeringen:
- Aanschaffen van machines
- Inhuren van personeel
- Marktonderzoek uitvoeren
Vraag 4 // Hoe past jouw product/dienst in de markt?
De ondernemer wil peilen of je heb nagedacht over de invloed van jouw product/dienst in de markt en wat er kan gaan gebeuren. Maak hierin gebruik van krachtige voorbeelden waarin je duidelijk de situatie van een klant beschrijft voor het gebruik en na het gebruik van jouw product/dienst. Op deze manier laat je zien waar je product/dienst voor staat en in welke situatie het van pas komt.
Vraag 5 // Wanneer maak je geen verlies meer?
Of beter geformuleerd: ‘Wanneer profiteer ik van deze investering?’. De ondernemer wilt namelijk weten hoeveel tijd erover heen gaat voordat er een voordeel uit gehaald kan worden. Afhankelijk van jouw startup, product of dienst en de markt waarin jouw startup zit kan het breakeven punt snel bereikt zijn. Of er gaan juist meer jaren over heen voordat je winst zal maken met je onderneming. Met deze vraag kan de ondernemer een schatting maken of het interessant is om te investeren in jouw startup.
Vraag 6 // Wat zijn je USP’s ten opzichte van de concurrentie?
Uit deze vraag moet blijken of jij voldoende kennis hebt vergaard over de markt en de sector waarin jij jouw startup wilt lanceren. In jouw antwoord moet je de ondernemer overtuigen van de unique selling points (USP’s) waarom een klant kiest voor jouw product/dienst in plaats van de concurrentie. Dit laat de ondernemer zien dat jij een concrete strategie hebt geformuleerd om de concurrentie af te troeven.
Vraag 7 // Hoe ziet de promotie van je product/dienst eruit?
De ondernemer wilt weten of je hebt nagedacht over een goede marketingstrategie. Het inzetten van marketing is belangrijk om jouw beschreven doelgroep gericht te kunnen bereiken. Zorg dat je een duidelijk beeld kunt beschrijven van hoe jij denkt jouw startup onder de aandacht te brengen bij het grote publiek.
Als je bovenstaande vragen zonder enige moeite kunt beantwoorden, weet je dat je goed bent voorbereid op het gesprek met de investeringscommissie. Heb je toch meer hulp nodig? Geen probleem. Neem gerust contact op met je business developer, deze staat voor je klaar om je persoonlijk te begeleiden bij het uitwerken van een ondernemingsplan.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool en Breda University of Applied Sciences en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via de Braventure business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg