Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Zet jouw unieke idee voor een kennisintensief product, dienst of proces om in een Startup in Tilburg. In dit artikel lees je welke mogelijkheden er zijn om je startup op te zetten en te financieren in de regio Tilburg. Hoe gaaf is het, als je jouw idee kunt uitwerken tot een succesvolle eigen onderneming!
Werk je idee uit en leg het vast
Het opzetten van een startup is heel iets anders dan het beginnen van een winkel of horecazaak. Het is daarom heel belangrijk dat je het idee dat je hebt goed uitwerkt. Stel jezelf vragen zoals:
- Los ik een probleem op met mijn idee?
- Bestaat het product, dienst of proces al?
- Hoe onderscheidt mijn product of dienst zich van concurrenten?
- Wie zijn mijn klanten?
- Wat is mijn businessmodel?
- Hoe ga ik mijn startup financieren?
Zodra je deze vragen en meer hebt beantwoord in de vorm van een solide businessplan, is de volgende stap om het idee wettelijk vast te leggen. Je wilt namelijk niet het risico lopen dat iemand anders hetzelfde idee gaat ontwikkelen. Je kunt je idee wettelijk vastleggen in het i-DEPOT. Zodra je het hierin hebt vastgelegd, heb je een juridisch bewijs dat jij het idee op een bepaalde datum hebt bedacht of ontworpen.
Pas als jouw idee daadwerkelijk is omgezet in een product of dienst, kun je het beschermen met intellectueel eigendomsrecht. Dit kan nog niet met een idee. Het wel of niet beschermen kun je gaande het proces afwegen. Met beschermen deel je namelijk ook alle ins en outs. Daarnaast hangt er vaak een ander prijskaartje aan. Weeg dit daarom goed af.
Start je eigen bedrijf
Nu het juridische gedeelte is geregeld, is het tijd voor het officiële, leuke moment: je gaat je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)! Door je in te schrijven leg je je bedrijfsnaam vast en beschrijf je de werkzaamheden die onder het bedrijf vallen. Nadat je online deze gegevens hebt doorgegeven, maak je een afspraak bij een van de vestigingen. Daar controleren ze alle gegevens, stellen ze enkele vragen en krijg je bij akkoord een KvK-nummer en btw-nummer. Op dat moment ben je opgenomen in het Handelsregister. In Brabant zijn er verschillende vestigingen van de Kamer van Koophandel. Helaas zit er geen vestiging in Tilburg. Wel kun je terecht in Breda, Eindhoven of ‘s-Hertogenbosch. Het inschrijven bij KvK kost eenmalig €50.
Laat je begeleiden door een Business Developer
Nu kun je nog zo’n goed idee hebben dat veel potentie heeft om succesvol te worden, maar als je verder nog niet veel verstand hebt van de fijne kneepjes van het ondernemen loop je misschien veel kansen mis. Gelukkig is er de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor begeleiding door een Business Developer via het traject van Starterslift. Als startende ondernemer zal je veel vragen hebben. Deze kun je in alle vertrouwen stellen aan je Business Developer.
Om in aanmerking tot komen voor een Business Developer (en een financiering vanuit Starterslift) is een van de voorwaarden dat je startup in Tilburg of omstreken is gevestigd. Ben je student of werknemer bij Tilburg University, Avans Hogeschool of Breda University of Applies Sciences dan kun je contact opnemen met een Business Developer van jouw kennisinstelling. Ben je geen student of werknemer bij een van deze opleidingen? Dan koppelen wij je graag aan een geschikte Business Developer om je plan mee te ontwikkelen tot een succesvol product, dienst of proces.
Startup Tilburg financieren
Een manier om de financiële middelen rond te krijgen voor je startup in Tilburg is de financiering van Starterslift. De financiering bestaat uit een lening die mede mogelijk is gemaakt door het Ministerie van Economische zaken, de provincie Noord-Brabant, de Gemeente Breda en de Gemeente Tilburg. Deze partijen steunen het ondernemerschap. De lening helpt je bij het opstarten van je startup en het ontwikkelen van je prototype. Je moet er namelijk rekening mee houden dat je niet alleen geld nodig hebt om het product te ontwikkelen, maar je dient ook financieel in staat te zijn om het bedrijf uiteindelijk te runnen.
Samen met de Business Developer kun je met de beschikbare financiële middelen je prototype tot een succesvol en duurzaam product ontwikkelen.
Ben jij klaar om je startup in Tilburg op te zetten? En wil je graag begeleiding en financiële steun vanuit Starterslift? Neem dan contact met ons op. Wij wensen je alvast succes met je startende onderneming.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool en Breda University of Applied Sciences en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via de Braventure business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg