menu

Innovience

HomeFinancieringInnovience
HomeFinancieringInnovience

“Het gaat tegen de natuurwetten in. En toch is het mogelijk”

Innovience B.V.: connectiviteitsoplossingen gebaseerd op Plastic Optical Fiber

Met verwondering keek Luuk Pals, CEO van Innovience BV, de voorbije tijd om zich heen. Hij zag hoe de digitale snelweg werd aangesloten op bedrijven en huishoudens, waarna de snelheid binnen de muren van gebouwen, kantoren en woningen veranderde in een ‘slakkengangetje’: “De hele infrastructuur is nu nog gebaseerd op ‘koper’ en zit vaak op de verkeerde plek. Elektriciteit, coax, telefoon, het loopt allemaal door de leidingen en is gevoelig voor storingen. Dat geldt vooral voor de draadloze internetverbindingen. Er is teveel afhankelijk van dat ene centrale WiFi-punt waarmee de hele omgeving contact moet leggen. Het wordt hierdoor te druk op het aanwezige netwerk. De in deze tijd gewenste (en door de klant vereiste) snelheid is dan niet meer mogelijk.”

meer

Luuk Pals zocht en vond een perfecte, alledaagse oplossing. Een eenvoudige, economische en flexibele infrastructuur voor hoge bandbreedte en betrouwbare toegang tot internet op elke plaats in een gebouw, kantoor of thuis. “Ineens realiseerde ik me dat we de mogelijkheid moesten zoeken in POF (Plastic Optical Fiber)”, vertelt Pals, “en dat we daarbij gebruik moesten maken van de al aanwezige (en in nieuwbouw ook weer aan te leggen) infrastructuur: in de buizen van het elektriciteitsnetwerk. Met het stopcontact in elke ruimte als ontvanger.”

Uniek en vernieuwend

De unieke oplossing die Innovience BV levert is innovatief en vernieuwend ten opzichte van de wijze waarop netwerken tot nu toe zijn aangelegd. Pals: “Breedband internet via koperen kabels vereist een eigen leidingensysteem. Combinatie met het elektriciteitsnetwerk is niet mogelijk. Behalve aparte leidingen (of losse snoeren) zijn ook overal aparte contactpunten nodig. In de oplossing met POF wordt voor het kabeltje (1,5 mm) de infrastructuur van het 220V netwerk gebruikt. Inclusief een aansluiting in de bestaande stopcontactpunten. Een losse WiFi-, of Ethernetmodule, aan te sluiten op elk stopcontact met POF-verbinding zorgt voor een optimaal werkend en gericht signaal, volledig gericht op de kamer waar het nodig is.”

Beter, veel goedkoper en heel makkelijk

Met de oplossing van Innovience BV krijgt de klant geen installatie geleverd, maar een optimaal werkende verbinding. “Dat is waar wij op uit waren”, zegt Luuk Pals. “Mensen zitten niet te wachten op apparatuur etc., maar op ‘connectiviteit’: de beste, voordeligste en snelste verbinding. Ons systeem kan door iedereen die een beetje handig is zelf worden aangelegd. Maar uitbesteden aan een installateur is ook interessant, omdat deze oplossing, wat betreft aanleg, kostenbesparend werkt ten opzichte van de huidige techniek.”

Toekomstvast

Een ander belangrijk punt is volgens Pals de toekomstvastheid van het systeem: “Op dit moment is al een supersnelle verbinding mogelijk van 1 Gb/s. In laboratoriumopstellingen hebben we daar al een enorm veelvoud van kunnen bereiken. In de toekomst is zelfs 1Tb niet uitgesloten, zonder dat er ook maar iets aan het POF-kabeltje veranderd hoeft te worden.”

In 1,5 jaar op de wereldmarkt

De vinding van Innovience BV heeft de telecomwereld verbaasd: “Aanvankelijk stelde men dat ons systeem ‘helemaal niet kon’. Via proefopstellingen en praktijkpresentaties hebben we de wereld nu zo langzamerhand wel overtuigd van het tegendeel. Dat heeft, naast het hoofdkantoor in Tilburg, geresulteerd in vestigingen in Duitsland en Costa Rica, van waaruit we de markten in Europa en Zuid-Amerika gaan betreden.” Voor Luuk Pals is dit geen verrassing: “Innovatie in verbindingen heeft de toekomst. Ik zag dat al in mijn tijd als New Business Director voor Philips Broadband Networks. En ik zie het dagelijks om me heen: op de universiteit, in het bedrijfsleven, thuis. En telkens weer blijkt een goede infrastructuur vereist. Die gebruik maakt van de juiste technologie, de investering waard is en het voor alle partijen zo makkelijk mogelijk maakt, passend bij de vraag en de tijd.”

Met de Opto XS brengt Innovience BV een unieke oplossing op de markt, waardoor de infrastructuur in gebouwen, kantoren en thuis totaal verandert en er optimale verbindingen ontstaan.

  • Financiering
  • Business Model